2008. szeptember 7., vasárnap

Gyorsabban, gyorsabban, még gyorsabban

A Gigabyte beleerősített: a nagyobb sebességű DDR2 memóriákhoz letölthető a P45 és a P43 alaplapok BIOS frissítése.

De hogyan is kell ezt csinálni?Az új BIOS frissítés az Intel P45 chip-készletű alaplapoknál a DDR2 memóriákat egészen 1333+ MHz-ig támogatja, a P43 chip-készlettel szerelt lapok esetében 1200+ MHz az új felső határ.
 
Illetve nem egészen: a frekvenciák mellett mindkét esetben van egy kis + jel, ami arra utal, hogy az órajel lehet egy kicsit magasabb is. Ami biztos, hogy az DDR2 1333 és DDR2 1200-as memóriákat alapból tudja majd az új BIOS-szal az alaplap.
 
A BIOS frissítés letölthető a gyár honlapjáról: BIOS upgrade.
 
FIGYELMEZTÉS! A BIOS frissítése alapvetően veszélyes művelet. Ha bármilyen hiba lép fel a frissítés során, akkor az alaplap használhatatlanná válik. Csak akkor frissítse a BIOS-t, ha megfelelő tapasztalattal rendelkezik!
 
Mindig ellenőrizzük, hogy a letöltött BIOS fájl megegyezik az alaplap típusával. Rossz BIOS fájlt betöltése után az alaplap nem fog boot-olni.

Minden esetben készítsünk mentést a jelenlegi BIOS-ról, balszerencsés esetben nagyon jól jöhet.

A frissítési folyamat eltart egy ideig, de sosem szabad megszakítani.
 
A Gigabyte három lehetséges módot biztosít a BIOS frissítésére, erről adunk rövid összefoglalót.
 
Ha a BIOS védett módban van (flash protected), akkor kapcsoljuk ki a védelmet. AMI BIOS
esetén az Advanced CMOS Setup menüpontban a BIOS Flash Protection állítsuk Disabled állapotba. AWARD BIOS-nál ugyanezt kell tennünk, csak az Advanced BIOS Features menüben.
 
DOS utility
 
Mindkét BIOS-t, az AMI-t és az AWARD-ot is tudjuk frissíteni DOS módban. Készítsünk egy tiszta boot floppyt. XP vagy Windows 2000 alatt nem fogunk tudni boot floppyt készíteni, ezért ebben az esetben a másik két eljárás egyikét csináljuk végig.
 
Töltsük a floppyra a weboldalról a BIOS fájlt. Csomagoljuk ki (.zip) vagy futtassuk le (.exe), ekkor három fájlt kapunk, köztük egy automatikusan induló EXE fájlt is.
 
Bootoljunk rá a floppyra. Elindul a DOS program. Először mentsük el a jelenlegi BIOS-t.
Ezután töltsük be a floppyról az új BIOST fájlt.
 
 
Várjuk végig türelmesen a procedúrát.

 
Lépjünk ki a programból és indítsuk újra a gépet. Azonnal lépjünk be az új BIOS-ba (Del billentyű) és töltsük be a BIOS Fail-Safe Defaults beállításokat. Ez azért szükséges, mert a BIOS újra megkeresi és felismeri a különféle eszközöket.

Q-Flash utility

Operációs rendszertől függetlenül tudjuk frissíteni a BIOS-t közvetlenül a BIOS menüből. Nem minden alaplapon van Q-Flash program.
 
Először töltsük le a BIOS frissítést a weboldalról egy üres floppyra.
 
Indítsuk újra a gépet és lépjünk a BIOS-ba (DEL billentyű), majd az F8-cal a Q-Flash programba. Kétféle Q-Flash menüt kaphatunk, az alábbi képenken a Dual-BIOS-szal rendelkező alaplapok menüjét láthatjuk, a Single-BIOS esetében a menü egyszerűbb, de az eljárás ugyanaz.
Mentsük el a jelenlegi BIOS-t, majd töltsük be az újat a floppyról és update.
 
 
Várjunk türelemmel, míg lezárul a folyamat.
 
Indítsuk újra a gépet és lépjünk be a BIOS-ba. Töltsük be a BIOS Fail-Safe Defaults beállításokat és csak ezután hagyjuk betöltődni az operációs rendszert.

@BIOS utility

Mielőtt ezzel a módszerrel látnánk neki a BIOS upgrade-nek, legyünk biztosak benne, hogy a Windows stabilan működik! Ha a rendszerünk támogatja az Intel Hyper-Threading technológiáját, akkor azt a BIOS-ban ki kell kapcsolnunk. A Windowsban tiltsuk le az összes memória rezindens programot, már persze amit lehet és zárjuk be a víruskeresőt is!
 
Töltsük le az @BIOS-t és indítsuk el. Az About this program menüpont alatt győződjünk meg róla, hogy az alaplap támogatja az @BIOS-t.
 
Mentsük le a jelenlegi BIOS programunkat és töltsük le a netről az újat. Ne felejtsük el a pipát az Internet Update elöl! Bármelyik szervert kiválaszthatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy az alaplappal egyező BIOS verziót válasszuk ki. Ha nem jelöljük be az Internet Update-tet, akkor bármelyik meghajtóról betölthetjük a fájlt.
 
 
Indítsuk el az udate-t és várjuk végig a folyamatot. Lépjünk ki a programból és indítsuk újra a gépet. A BIOSba lépjünk be és töltsük be a BIOS Fail-Safe Defaults beállításokat.