2008. szeptember 11., csütörtök

Hogyan kell beállítani az 1066 Mhz-es DDR2 memóriát az Te gépedben?

A Kingmax által készített prezentációt felhasználva bemutatjuk, hogyan kell jól beállítani a 1066 MHz-et a BIOS-ban, az Te számítógépeden.

Hogyan kell beállítani az 1066 Mhz-es DDR2 memóriát az Ön gépében?

1066 vs 800 MHz
 
Tételezzük fel, hogy a gépedben levő alaplap támogatja az 1066 MHz-es DDR2 memóriákat, és abban egy 1066 MHz FSB-jű processzor van. Ilyen processzorok például
 
Intel Core 2 Duo E6300 és újabb;
Intel Core 2 Quad Q6600 és újabb;
Intel Core 2 Extrem X6800, QX6700 és újabb.
 
A processzor vásárlásában is gondolkodsz, akkor a processzorválasztékunkat itt tekintheted meg. 
 
Az alaplap chip-készlete például P965, 975 vagy P35, esetleg modernebb kell, hogy legyen. A PCDiszkontban rengeteg megfelelő alaplap között válogathatsz.
 
Tehát ha ez mind adott, akkor a 800 MHz-esnél mindösszesen 340 forinttal „drágábban” vásárolhatsz 1066 MHz-es Kingmax 1 GB-os memóriamodult. Ha fel akarod pörgetni a géped teljesítményét, akkor a legolcsóbb megoldás a memóriabővítés, abból is a gyorsabb.
 
A Windows XP-hez legalább egy darab Kingmax 1GB DDR2 RAM 1066MHz  memóriát ajánlunk. A 2 GB már nagyon jó megoldás, de 3 GB-nál többet nem érdemes vásárolni, mert a 32 bites operációs rendszer miatt a teljes 4 GB már nem használható ki.
 
A kétféle sebességű memóriamodulokat ne keverjük, vagy ez, vagy az. Ha két modult vásárolunk, például két 1 GB-osat, akkor ügyeljünk arra, hogy megfelelő slotba tegyük őket: a dual channel módban gyorsabban működnek.
 
Segítünk beállítani
 
A Kingmax segítséget is nyújt a gyorsabb memóriák helyes beállításához. Mindenek előtt, azért győződjünk meg az alaplaphoz kapott kézikönyvből, hogy a lap támogatja az 1066 MHz-et.
 
A gépház felnyitása előtt húzzuk ki a tápkábelt a konnektorból. Sokan elfelejtik, pedig két szempontból is szükséges. Egyrészt nem kockáztatjuk meg egy áramütés lehetőségét. Másfelől, ha a gép nem szokványos módon lett kikapcsolva, csak hibernálva van, akkor a memóriákat sem tesszük tönkre már az első mozdulatnál.
 
Gigabyte alaplappal
 
Egy Gigabyte P35-DQ6 alaplapon mutatjuk be a szükséges lépéseket. Ha már megfelelően beépítettük a memória modulokat, akkor indítsuk el a gépet és lépjünk be a BIOS-ba a CTRL+F1 kombinációval. Menjünk a Motherboard Intelligent Tweaker (M.I.T) menüpontba.
 
 
A Performance Enhance-t állítsuk Standard módba. A menüsorok között a nyílbillentyűkkel lépkedhetünk, és az Enterrel választhatjuk ki a sort. Ezután a + vagy a – gombbal változtathatjuk meg az értékeket. ESC megnyomásával léphetünk vissza. Ezzel a módszerrel a System Memory Multiplier (SPD)-t állítsuk a 4.0+ értékre. A DDR2 OverVoltage Control-nak +0.20V értéken kell lennie, ha nem, akkor állítsuk át.
 
Még meg kell néznünk valamit. A memória időzítés helyes beállításához ellenőrizzük le a DRAM Timing Selectable értékét.
 
 
Beállíthatjuk Auto-ra, vagy Manual (kézi) módban az alábbi értékekre:
 
CAS Laterncy Time: 5
DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
DRAM RAS# Precharge: 5
Precharge delay(rRAS): 18
 
Kiléphetünk a BIOS-ból, de ne feledjük elmenteni a beállításokat, tehát: Save and Exit Setup.
 
Asus alaplappal
 
Az ASUS-os példához egy népszerű ASUS P5B-t használunk. Először építsük be a RAM-okat, azután irány a BIOS. Az Advanced menüpontba kell belépnünk, majd kiválasztanunk a Configure System Frequency/Voltage-t.
 
 
A DRAM Frequency értékét DDR-1067MHZ-re váltsuk át. A sorok között a le és fel nyíllal, az értékek között a + és – gombbal mozoghatunk. A Memory Voltage-nál a feszültséget állítsuk 2.00V-ra.
 
A memória időzítésének beállításához lépjünk át a Notrth Bridge Chipset Configuration menübe.
 
 
Az automatikus időzítési értékekhez a Configuration DRAM Timing by SDP-t váltsuk Enabled-re. Ha kézi vezérlést szeretnénk, akkor az érték legyen Disabled és az időzítéseknek az alábbi adatokat adjuk:
 
DRAM CAS# Latency: 5
DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
DRAM RAS# Precharge: 5
DRAM RAS# Activate to Precharge: 18
 
A Save and Exit changes megnyomásával mentsük el a változtatásokat és lépjünk ki a BIOS-ból.