2008. szeptember 11., csütörtök

Három új GPU-val frissít az NVIDIA

Augusztus elején három új GeForce 9 sorozatú grafikai processzorral frissíti termékkínálatát az NVIDIA.

Három új GPU-val frissít az NVIDIA

Az újdonságok a 9800 GTX+, a 9800 GT és a 9500 GT. Mindhárom támogatja a CPU-t tehermentesítő PhysX-et, a párhuzamos folyamat végrehajtás technológiáját, és futtatható rajta CUDA alkalmazás is. Az új GPU-k minden árkategóriájú kártyákban elérhetők lesznek, melyekből számos gyártó terméke már megtalálható nálunk.
 
 
 
Az NVIDIA lépéskényszerben volt. Az ATI új 4850 és 4870-es kártyái alacsonyabb, megfizethetőbb áron kerültek piacra, mint az NVIDIA GX büszkeségei. A vásárlók akár kényszerből, akár dacból, az olcsóbb kártyákat vásárolták, azaz nem hajlandóak kétszeres árat fizetni a gyorsabb grafikus megjelenítőkért. A minap az NVIDIA be is ismerte, hogy rosszul pozícionálták a termékeiket, és a közeljövőben várható modellekkel kiköszörülik a csorbát.
 
 
Másrészről el kellett terelni a figyelmet a botrányokról: a bírósági eljárásokról Amerikában és Európában, valamint a hibás G84esekről és G86-osokról.
 
 
Az NVIDIA az új GPU-k szükségességét azzal magyarázza, hogy a PC alkalmazások vizuálisabbá váltak. Megnövekedett az igény a nagyobb grafikus teljesítményre, például a fotószerkesztés terén vagy az új operációs rendszer, a Windows Vista futtatásával. Az alapvető, nem grafikai alkalmazásokat a gyorsabb GPU-n is futtathatjuk, erre példa az augusztusban megjelenő Badaboom (Element Technologies), egy nagyfelbontású videó lejátszó és dekódoló alkalmazás. Egy másik példa a Folding@Home, amihez egyre többen és többen csatlakoznak világszerte - jelenleg 2,6 millióan -, hogy részt vegyenek az Alzheimer vagy a Perkinson kór elleni gyógymódok kutatásában.
 
NVISION08
 
 
Augusztus végén San Joseban tartotta első nagyszabású konferenciáját az NVIDIA, hogy bemutassa: az életünkbe hogyan épül be a vizualitás. Kutatási programokat, fejlesztő eszközöket és lehetséges fejlesztési területeket ismertettek, ahol természetesen az NVIDIA GPU-k, a PhysX és a CUDA technológia lehet segítségünkre.
 
A három nap alatt láthattunk autókba építhető 3D-s fedélzeti navigációs megoldást, és az Age Of Empires játékon keresztül a valós háromdimenziós képet nyújtó játékkészítő-technológia felélesztését. Persze ehhez speciális szemüveg és megfelelő LCD monitor kell majd.
 
 
 
A Sportvision rendszerét már láthattuk az olimpiai közvetítésekben: a különböző grafikai effekteket, a környezetbe illesztett vonalakat, zászlókat, amelyeket a GPU-n futó alkalmazások tettek lehetővé. A Sci-Fi Channelből bemutatott néhány jelenettel demonstrálta a Battlestar Galactica sztárja, Tricia Helfer, hogy a filmbéli virtuális karakterek miként váltak élethűbbé az új technológia révén.
 
A 3D modellezés fejlődését, többek között, a NASA a Hold és a Mars felszínének HD minőségű szimulációjával mutatta meg.
 
 
A mindennapi felhasználó a Microsoft Live Labs Photosynth szolgáltatásával válhat részesévé az új 3D világnak.
 
Mindeközben kétszáz lelkes gamer egy 36 órás lanpartyban döntötte meg a világrekordot. A közönséget modding bemutató szórakoztatta. A szakmát az új shader technikák és a novemberben megjelenő DirectX 11 SDK ismertetése kötötte le.
 
Végül jött Adam és Jamie, a két mítoszvadász, aki a CPU és GPU közötti sebességkülönbséget egy igen zajos és látványos kísérlettel szemléltette.
Először egy ember léptékű robot, Leonardo, melyet egy CPU vezérelt, egy egyszerű kék smiley-t rajzolt paintball fegyverével.
 
 
 
Ezután jött egy űrjármű, amelybe 1102 paintball ágyút épített a két TV sztár. Az ágyúkkal egy GPU egyetlen lövéssel megfestette Mona Lisát. Szegény Leonardo, ha neki ilyen eszköze lett volna.
 
 
 
Vegyes házasság: a PhysX mindent visz
 
A Hardspell egy érdekes kísérletet végzett. Egy alaplapba egymás mellé építettek egy Radeon HD 3650 és egy GeForce 9600 GT grafikus kártyát. Arra voltak kíváncsiak, hogy a GeForce képes-e, csak a PhysX-et futtatva, gyorsítani a rendszert.
 
A két kártya nem volt multi-GPU módba kapcsolva, azaz önállóan futott mindkettő. A monitort a Radeonra kapcsolták, a képi megjelenítést csak a Radeon végezte. Úgy tűnik, a két kártya nem csak jól megtűrte egymást, hanem a feladatok megosztásával együtt is működött.
 
A tesztelést az Unreal Tournament III-mal (ehhez készült már el PhysX mod) végezték és az oZone 3D FluidMarkkal mérték az eredményt. Az eredmény lenyűgöző, a PhysX-es GeForce 350%-kal gyorsította fel a rendszert. No comment.
 
 
  
 
 
 
Az első kép még a GeForce nélkül készült. A benchmark 759 pontot mutatott.
 
 
A második kép már akkor készült, amikor a GeForce is dübörgött. A benchmark 2909-re ugrott.