2008. október 8., szerda

Az új kihívó megérkezett

Színesedett a netbook palettánk egy zafír kékkel és egy gyöngyház fehérrel, és már nem kell sokat várni az arany barnára sem. Az MSI Wind mellé megérkezett az EEE család második kihívója, az Acer Aspire One.

Az új kihívó megérkezettOlcsóbb árával az Acer erős ellenfele lesz a versenytársak mini laptopjainak, felszereltsége pedig egyáltalán nem marad el a többiekétől. Minden megtalálható benne, ami a netezéshez és a mobil kommunikációhoz szükséges. Számos típusa közül mi a merevlemezes változatot szereztük be.

A One négy különleges színben készül, melyekből három kapható nálunk: zafír kék, gyöngyház fehér és aranybarna.

A méret

Ezeknél a kütyüknél a méret a lényeg. A One alapterülete egy A4-es papírlap 78 százaléka, 24,9 cm x 19,5 cm, összecsukva csak 3,6 cm. A 3 cellás akkumulátorral szerelt példányaink 1,26 kg-osak. Egy ilyen akkuval feltöltés nélkül körülbelül két órát használhatjuk a One-t.

A billentyűzet 84 gombos, beágyazott numerikus billentyűzettel. A klaviatúrát 12 funkcióbillentyű egészíti ki a fontosabb feladatok gyors eléréséhez. Nyilvánvaló, hogy egy könyvet nem ezen a billentyűzeten fogunk megírni, de csevegéshez és a levelezéshez épp elegendő.

A fegyverzet

Mindegyik One-ban egy Atom N270-es szív dobog, ez már megszokott a minik között. Az alapmemória az alaplapra integrált 512 MB, ami 533 MHz-en ketyeg. Egy memória slotunk van, amibe legfeljebb egy 512 MB-os vagy egy 1 GB-os SODIMM modult tehetünk, így maximum 1,5 GB-ra bővíthetjük a memória kapacitást.

A mi modelljeink 120 GB-os merevlemez tárolót kaptak. Az érdekesség nem ez, hanem az SD kártyabővítő hely: a behelyezett SD kártyával extra tárhellyel bővíthetjük a háttértárolónkat. Emellett természetesen van multi kártyaolvasó is, az ismert memóriakártyák fogadására.

A kijelző 8,9” átmérőjű LCD, LED-es háttérvilágítással. A kis panel felbontása 1024 x 600 pixel. Ha van egy plusz monitorunk, akkor a képet a külső VGA csatlakozónk keresztül kitehetjük rá.

Hogyan kommunikálunk?

Minden szükséges multimédiás eszköz a rendelkezésünkre áll: beépített sztereó hangszórók, mikrofon és 0,3 Mpixeles webkamera. Ha nem akarjuk zavarni a környezetünket, akkor csatlakoztathatunk egy fejhallgatót mikrofonnal.

Beépített WiFi és a 100 Mbps Ethernet kártya mellett WWAN csomag is került az Acer minibe, UMTS/HSPA (850/1900/2100 MHz) és GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 Mhz) kommunikációs csatornákkal. Ilyen lehetőséget a többi noteszben nem találunk.

Három USB eszközt tudunk a noteszhez kapcsolni, ami több, mint elegendő egy pendrive, mobiltelefon vagy fényképezőgép csatlakoztatásához.

A termék garanciája egy év, de ha szükségét érezzük, akkor egy további 12 hónapra szóló jótállási csomagot is vásárolhatunk az Acertől.