2008. október 8., szerda

Hordozható 17”-os TFT monitor

Van hordozható 17”-os TFT monitorunk, amelyekhez egy számítógépet adunk most ajándékba. Egyre több notebook érkezik 17”-os kijelzővel, de milyen paramétereik vannak és mennyibe kerülnek?

Hordozható 17”-os TFT monitor
Ebben az évben jelentősen átalakul a notebook piac. Az első nagy változás még a tavalyi év végén volt az EEE megjelenésével. Sikerén felbuzdulva az év elejétől szinte minden nagyobb gyártó megjelentette saját subnotebookját. Még nem tartunk ott, hogy a mini notebookok veszélyeztessék a teljes értékű notebookok piacát, de várható, hogy az egyre okosabb minik szépen magukba olvasztják a kisebb kijelzőjű és szerényebb teljesítményű noteszgépeket.


Egyetlen gátja lehet a minik gyors elterjedésének, az éppen az áruk. Az olcsó noteszek ára és árrése is igen alacsony, a felfutó volumenek ezért nem járulnak hozzá a gyártók árbevételének és a nyereségességének növekedéséhez.


A notebookok teljesítménye meredeken emelkedni fog. Ennek felhajtó ereje, hogy a többmagos processzorok, a memóriák és a nagyméretű TFT panelek árai idén jelentősen csökkentek. Ebben az évben 23 százalékkal több, mintegy 118 millió nagyméretű TFT panelt gyártanak, és ezekből 37 milliót notebookokba szerelnek be. A DRAM árak jelenleg a gyártási költségek alá estek, az Epida és a Hynix a termelés visszafogásával, gyártósorok felszámolásával próbálja csökkenteni veszteségeit, viszont például a Samsung jelentős összegeket fordít a terjeszkedésre.


Mindemellett erős harc bontakozott ki az alaplapra integrált grafikus vezérlők között. A király jelenleg az Intel, aki idei tíz százalékos növekedésével másfélszer annyi GPU-t gyárt, mint az NVIDIA, és két és félszer többet, mint az ATI. Termelésének jelentős része a laptopokba kerül, az alaplapi grafikus vezérlők pedig egyre erősebbek.


A nagyobb teljesítményű noteszgépekből egyre több érkezik hozzánk is. Figyelemre méltó alternatívát kínálva a középkategóriás gépeknek, végfelhasználói áruk pedig már jóval kétszázezer forint (Gépbolt) alatt van.


Szemezgessünk a napokban érkezett modellek között! Megérkeztek, és egyre szélesebb a választékunk a 17” kijelzős hordozható gépekből. A Toshiba kétmagos, Intel processzoros változatokat küldött. Elég jól felszerelt modellek, 2 GB memóriával és 250 GB-os merevlemezzel. Multimédiás képességük is minden igényt kielégít, beépített HD Audiós hangszórók, HD-DVD író és webkamera a kínálat. A kiváló teljesítményhez nagyon jó ár párosul, még operációs rendszerrel és egy hordozó táskával együtt sem lépi túl az említett kétszázezres határt.


Az AMD processzort kedvelők MSI, ASUS és ACER típusok közül választhatnak maguknak 17”-os társat. A paraméterek ezeknél a modelleknél is kiemelkedőek, mindegyik kétmagos processzorral, WiFivel és webkamerával büszkélkedik. Az ASUS kínál már 3 GB RAM-mal és 350 GB merevlemezzel szerelt változatot is. Az MSI modelljébe csak egy 160 GB-os winchester került, de az ár súlyos tízezrekkel alacsonyabb is.


Sokan keresnek noteszgépet az asztali PC helyett, számukra jó választás lehet valamelyik új „hordozható 17”-os TFT monitorunk”. Megszűnt a kis kijelző miatti idegenkedés és egy 17”-os laptop billentyűzete is sokkal kényelmesebb, mint kisebb társai. A felszereltségük és teljesítményük pedig, mint láttuk, nem hagy kívánnivalót maga után.