2008. október 8., szerda

Huszonegyedik századi inkvizíció

Megnéztük, hogyan készül el egy tápegység és mi is az a 80 PLUS.

Tápegység - FPS
80P, avagy 80 PLUS


A 80 PLUS egy fejlesztési célú, minősítő program. A programhoz csatlakozott gyártók olyan PC és a szerver tápegységeket gyártanak, amelyek a környezetünk megóvása érdekében jobb hatékonysággal működnek. A 80 PLUS minősítéssel rendelkező tápegységek energia hatékonysági mutatója nagyobb, mint 80 %.


Az átlagos 200 W-os tápegység 100 W kimenő teljesítmény leadásához 143 W-ot fogyaszt, melyből 43 W-ot hő formájában bocsát ki. A 200 W-os 80P tápegység csak 125 W-ot vesz fel, így 25 W lesz a hőveszteség. Évente egy 80 PLUSZ PC tápegység 85 kWh-val, egy szerver tápegység 300 kWh-val fogyaszt kevesebb energiát, mint egy hagyományos táp. Egy adott áramkörre akár kétszer több 80P-s számítógépet köthetünk, azonos fogyasztás mellett. Az kisebb hőveszteség miatt kisebb hűtésre van szükség, amely alacsonyabb kibocsátott zajt is eredményez.


Jelenleg több, mint 700 tápegység felel meg a program előírásainak. A programban a tápegységeket 20, 50 és 100%-os terhelésnek vetik alá. Minden terhelési szinten mérik a hatékonyságot és ez alapján négy kategóriába sorolják a tápegységeket:


Tápegység - FSP táplázat


Az FSP így csinálja


Megrendeltük a következő adag FSP tápot, de a kínaiak azt mondták, hogy mielőtt elküldik, megvizsgálják őket, hogy minden rendben van-e.


Tápegység - FSP szélcsatorna


A szélcsatornában megmérték a tápegységen belül áramló levegő sebességét és nyomását. Az számolgatták, hogy mekkora legyen a hűtés és melyik a legjobb design.


Tápegység - FSP hőmérsékleti tesz


Magas hőmérséklet mellett folyamatosan működtették a tápokat egy teljes héten keresztül. Naponta nézték, hogy mennyit változtak a minőségi mutatók.


Tápegység - FSP EMI sugárzás


A különböző nemzeti szabványok (EU és US) előírják a kibocsátott elektromágneses sugárzás maximális mértékét. Ez a teszt az EMI sugárzást mérte.


Tápegység - FSP kompatibilitás


Kompatibilitási teszt következik: leellenőrizték, hogy minden elektromos paraméter megfelel-e a számítógép rendszerekben elvárt szintnek.


Tápegység - FSP zajkibocsátás


A kibocsátott zaj szintjét az ISO 7779 ajánlás írja elő, melyet a csendszobában ellenőriztek. A fejlesztés célja a minél alacsonyabb zajterhelés.


Tápegység - FSP interfetencia mérés


A környezetre ható elektromos interferencia mértékét az EU-ban szintén előírások határozzák meg. Az új tápegységeknek meg kell felelniük ezeknek az elvárásoknak is: ezzel a szimulációval épp ezt vizsgálják.


Tápegység - FSP referencia összehasonlítás


A kész tápegységet vetik terhelés alá, hogy megtudják, valós környezetben miként alakulnak az egyes paraméterek, a feszültség és áramerősség, hogyan melegszik a táp. A kapott adatokat összehasonlítják a referencia adatokkal.


Tápegység - FSP környezeti tesz


Ha változik a környezet, a tápegységnek akkor is helyt kell állnia. A hőmérsékletet mínusz 40 fokról egészen 100 fokra emelték, miközben a páratartalmat az extrém 10% és 98% között változtatták.


Tápegység - FSP dokumentálás


A Chroma 8000 egy Excel fájlban dokumentálta az adatokat. Teljesen automatikusan kimérte az összes elektromos kimeneti jelszintet és jelformát.


Tápegység - FSP vibrációs tesz


A tápegységet szállítani is fogják. A vibrációs teszttel ellenőrizték, hogy mekkora rázkódást vagy ütést visel még el a táp anélkül, hogy megsérülne.


Az FSP tápok ezután az inkvizíciós eljárás után kerültek a mi raktárunkba. Tessék választani!