2008. november 6., csütörtök

ASUS MATRIX

A hibrid hajtású autók megihlették az ASUS mérnökeit, nos, azután az új intelligens hűtési rendszerüket nemes egyszerűséggel Hybrid-nek nevezték el. A piacra kerülő Hybrid osztályú kártyák a MATRIX nevet viselik, és NVIDIA, majd ATI chipekkel is érkeznek hozzánk. Érdemes megnézni, hogy az egyik piacvezető mit talált ki ebben a mindig forró témában.
 Asus Matrix - PCDiszkont Blog
 
A modern kártyák hűtése mindig központi téma. Vannak jó és rossz megoldások, de a tökéletestől még igen távol állhatunk. Ezt jelzi az is, hogy minden gyártó újabb és újabb ötletekkel áll elő. A néma hűtés előnye, hogy néma, hátránya, hogy gyakorta nem elég hatékony. A ventilátoros hűtés pedig nem néma, ez vele a legnagyobb gond.
 
Akkor csináljunk egy olyat, ami néma is, meg nem is, ventillátoros is, meg nem is, és energiát takarít meg, ha kell, de teljesítménye is van, ha éppen az kell. Szerintem a Mátyás király és a parasztlány történetét az ASUS mérnökei nem ismerik, ezért merítettek ötletet a hibrid meghajtású autókból. Egy kártyán ötvözték a néma és a ventilátoros hűtést.
 
Asus Matrix hybrid cooler - PCDiszkont Blog
 
A kártya egy hatalmas alumínium hűtőbordát és rajta egy extrém ventilátort kapott. Ha nem terheljük meg a kártyát túlságosan, például 2D módban vagy filmnézés közben, akkor a ventilátor leáll, és a hűtés szerepét száz százalékosan a néma hűtőborda veszi át. Pont úgy, mint amikor a hibrid autóban leáll a benzinmotor és a hajtást teljes mértékben az elektromos motor adja. A 0 dB-es csend mellett az energiafogyasztás a MATRIX 9600GT esetében 26%-kal, a MATRIX 9800GT-nél 30%-kal kevesebb lesz, mint a terhelt állapotban.
 
Asus Matrix super hybrid engine - PCDiszkont Blog
 
Amikor azután újra kell egy kis kakaó, akkor felpörög a ventilátor és a terhelésnek megfelelően részt vállal a kártya hűtéséből. A teljes üzemben a MATRIX 9600GT 26%-kal, testvére a MATRIX 9800 GT 15%-kal gyorsabb is lesz. Ez nem a ventilátor miatt van, hanem a Super Hybrid Engine rendszernek köszönhető. Intelligensen felismeri, hogy mekkora teljesítményre is van szükség valójában, figyeli a GPU használatot, a hőmérsékletet, a memóriát és a táp IC-t és ennek megfelelően beállítja a GPU és a memória feszültségeket.
 
Asus Matrix more power- PCDiszkont Blog
 
Ezzel az eljárással megelőzhető a kártya túlmelegedése még a leghevesebb 3D-s csata közben is. Nyugodtan nyomhatjuk a legjobb beállításon a játékot, nem kell azon aggódni, hogy valami megsül a PC-ben. Erre már az ASUS is azt mondja: unbelievable.
 
Asus Matrix no overheat - PCDiszkont Blog
 
Az első hibrid modellek a Republic Of Gamer (ROG) sorozatból készültek el és most értek ide hozzánk: az ASUS MATRIX 9600GT és MATRIX 9800GT. Később jönnek még az ATI GPU-val szerelt MATRIX modellek is.
 
 
Asus Matrix EN9800GT - PCDiszkont Blog