2009. augusztus 6., csütörtök

Ha egy tengeri kagylóval szeretnél sétálni…


Valószínűleg sokat nyaraltak az Asus tervezői homokos tengerpartokon az utóbbi időkben, mert az új EEE PC designja nem másra emlékeztet, mint egy nagy Kagylóra.  Az 1008HA a nyár hangulatát sugározza mindössze 1 coll „vastag” testéből, és a súlya (1 kg) is igazán a nyári utazásokhoz szabott. Ehhez a modellhez nem kell nehéz laptop táskát cipelnünk, bármilyen kis nyári táskában könnyen elfér. Lekerekített széleire különösen büszkék tervezői, ami a könnyebb szállíthatóság mellett szinte tökéletesen adja vissza egy kagyló formáját, a tenger szellemét.

Az ultra vékony új mini elektronikus notesz mindösszesen 1 coll, azaz mintegy 2,54 cm “vastag”  és ennek megfelelően csupán 1,1 kg súlyú. Nyáron általában alig viszel magaddal valamit, csak egy kis táskát, napszemüveget és egy pillesúlyú Asus EEE PC-t, legalábbis ezt ajánlja neked az Asus. A Kagyló pont ideális internetképes eszköz az utazásokhoz és a nyaraláshoz.

A kis notesz 160 GB-os merevlemezére előre installált Windows XP Home operációs rendszer került. A helyi tároló kapacitást az Asus online szolgáltatása révén további 10 GB-tal megnövelheted.

A Super Hybrid Engine-nek köszönhetően hálózati tápellátás nélkül akár hat órán keresztül is rendelkezésedre áll a kis notebook. Az Asus 1008HA-ban növelték az energia hatékonyságot, melynek köszönhetően megnövekedett az akkumulátorok üzemideje is. Már nem kell izgulni és számolgatni, meddig is tart még az akku, az út során szinte egész nap használhatod a 1008HA-t.

A vezeték nélküli kommunikációhoz szupergyors WiFi (802.11n) kapcsolat van, ami már megengedi nagyobb multimédiás fájlok átvitelét is, vagy online dolgozhatsz a szerveren tárolt dokumentumaiddal. A kékfogú eszközök összekapcsolásához Bluetooth V2.1 áll rendelkezésedre: nyomtató, mobil eszközök vagy további felhasználók csatlakozhatnak a rendszerhez.

A tapipadja nem csak egy ujjal vezérelhető. Érzékeli, ha ujjadatt szét- vagy összehúzod. Ezekkel a mozdulatokkal egyszerűen nagyítható vagy kicsinyíthető például egy fénykép vagy egy PDF fájl. A touchpad szélét "masszírozva" lefelé és felfelé görgetheted az ablak tartalmát. A leggyakoribb probléma, ami egy notebookkal jár, hogy hiányzik az egér. Nos ezt a hiányérzetet a multi-touch pad kissé csökkenteni tudja.

Ergonómia és kényelem szempontjából került továbbfejlesztésre a Kagyló billentyűzete. A nagyobb igénybevétel esetén is komfortosabb gépelést tesz lehetővé.

Az internetes kommunikációt hivatott kiszolgálni a beépített mikrofon és a laptopoknál szinte kötelező  alapfelszereltségnek minősülő 1,3 megapixeles webkamera. A két eszköz úgy kerül elhelyezésre, hogy partnereddel mindig pont szemben lehess, tekinteted találkozzon az övével. A mikrofon jól kizárja a háttérzajokat, a tisztább hangérzékelés végett nem is egy, hanem két kis mikrofont rejt a káva. Egy 60 fokos térből veszi tökéletesen a hangodat.

Ha dokkoltál az íróasztalodhoz, akkor az asztali monitor az EEE PC extra VGA kimenetéhez kapcsolhatod és a munkát a nagy monitoron folytathatod tovább, vagy filmet nézhetsz egy VGA kompatibilis LCD TV-n is. A VGA csatlakozót prenzentációkhoz is használhatod, ehhez kösd csak rá a projektort.

A hozzánk érkezett Kagylók technikai paraméterei:

Processzor: Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 kB L2 cache, 667 MHz FSB)Lapkakészlet: Intel GN40+ICH9M
Memória: 1024 MB DDR2-667
Kijelző: 10"-os 1024x600 WSVGA
Grafika: Intel GMA X4500M / 256MB
Hang: Realtek ALC888
Merevlemez: 160GB SATA 5400
Kommunikáció: Bluetooth+EDR, IEEE 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Fast Ethernet Interfészek: 2 db USB 2.0
Monitor kimenet: D-Sub analóg
Webkamera: 1,3 megapixel
Kártyaolvasó: 2 az 1 (SD/MMC)
Operációs rendszer: Windows XP Home
Akkumulátor: kapacitása 6 cellás - 48,84 Wh
Méret: 266 x 191 x 29 mm
Tömeg: 1,45 kg (akkumulátorral)

A garancia időtartama 24 hónap az Asus szervizében.

Asus EEE Pc 1008HA Notebook (fehér)

Asus EEE Pc 1008HA Notebook (fekete)