2009. szeptember 3., csütörtök

Bele az arcodba


Az MSI az U123-as sorozatával bizony képletesen bele mászik az arcunkba. Vagy a mi arcunk mászik bele a gépbe? A nagyobb notebookoknál már-már megszokott az arcfelismerés az MSI-nál, de most nemcsak, hogy beletette ezt a szolgáltatást a minibe, de tovább is fejlesztette. A netbook állandóan minket bámul. Miért?

A méret és a használhatóság egymással szemben áll, ha egy netbookról van szó. Szeretnénk, ha minél könnyebb és kisebb lenne, hogy kényelmesen magunkkal tudjuk vinni. De amikor a használatra kerül sor, akkor a kis méret visszaüthet, kicsi a képernyő, kicsi a billentyűzet és rövid a rendelkezésre állási idő.

Az MSI új fejlesztései ezeket a kellemetlenségeket igyekeznek legyőzni. Az U123 a lehető legkisebb, kisebb, mint egy A4-es papírlap: 26 x 18 cemtiméteres. A vékonysága 33 mm, amire csak egy szó lehet: vékony. A miniatűr netbook súlya is csekélység, akkumulátorral együtt sem éri el az 1 kg-ot. Útra termett, tehát a kényelmes hordozhatóság nem lehet kérdés.

Akkor nézzük a használhatóságot. A kijelző 10 collos szélesképernyő, a maximális felbontása 1024x600 képpont. Egy weboldal teljes szélességében elfér rajta, nem kell jobbra-balra görgetni a képernyőt. Gyorsabban és szemedet kímélve olvashatsz, böngészhetsz a neten.

A LED megvilágítású panel energiatakarékos és sokkal szebb színeket produkál. A megjelenített kép fényesebb lesz, ami a szabadtéri és a nappali használat során igazán jól jön. A kisebb energiaéhség azt is jelenti, hogy kíméled az áramforrásodat és a noteszgép tovább bírja majd szusszal.

Az arcfelismerés képessége egyre elterjedtebb a laptopok között, az MSI ezt a nagyszerű lehetőséget elérhetővé tette a mini gépei számára is. Azonban továbbfejlesztve a technológiát újabb ötlettel állt elő.

Az arcfelismerés lehetővé teszi, hogy jelszavak és azonosítók megadása nélkül is beléphess az operációs rendszerbe. Csak szembe kell nézned a beépített webkamerával és a szoftver felismer téged, lehetővé téve a belépést. Az U123 tíz képet is hozzárendel egy felhasználói azonosítóhoz, hogy az egész család használhassa a netbookot.

Az EasyFace azonban itt nem tér nyugovóra, hanem tovább figyel bennünket. Ha a felállsz és a noteszgépet magára hagyod, akkor lekapcsolja, azaz lezárja az operációs rendszert. Így illetéktelenek nem használhatják a gépedet, míg távol vagy. Ha visszatértél, akkor a szoftver automatikusan feloldja a korlátozást és folytathatod ott, ahol abbahagytad.

A munkához fontos egy kényelmes billentyűzet is. Az MSI az U123-ba ergonómiailag kis gépekhez tervezett billentyűzetet épített be. A gombok közötti távolság 17,5 mm, ami lehetővé teszi a komfortos gépelést. Ügyeltek arra is, hogy a szóköz billentyű is pont kézre, illetve ujjra essen. A tapipad mérete is igazodik a kellemes használat igényeihez.

Eddig nem ejtettem szót a felszereltségről. Az U123-nak mindene megvan, amit egy ilyen kis géptől elvárunk: sztereó hangszóró, kártyaolvasó, nagysebességű vezeték nélküli kommunikációhoz szükséges 802.11b/g/n technológia és Bluetooth modem.

A kicsi notesszel divatozhatsz is, választhatsz fekete, fehér, piros vagy kék színű U123-at magadnak.

 MSI U123 laptopok a PCDiszkont kínálatában.