2009. szeptember 9., szerda

Szereted a sportközvetítéseket?


Itt az ősz, és alighogy vége van az atlétikai vb-nek, kezdődik a Bajnokok Ligája, na meg az európai elitbajnokságok is rajtolnak. A feleségem meg azért nyúz, hogy kirándulni szeretne, persze mind ez borul, ha a főnököm túlórára buzdít. Nagy dilemma, ha választani kell a sportműsor, a kirándulás vagy a munka között. Ezen túl ez nem lehet akadály! Ugyanis nem kell választanod!

Sőt, akinek van már TV-kártyája a gépében, annak is tudok újdonságot mondani. Bár ez nem jó hír a pénztárcánknak, de egyre több digitális csatorna lesz. Jellemzően a sportcsatornák kezdik az átállást, de 2011 végére Európában, és nálunk is, csak digitális műsorsugárzás lesz. A régi analóg kártyákkal nem fogod tudni fogni ezeket az új csatornákat, váltanod kell egy MPEG-4-et tudó modellre.

A digitális műsorszórás rengeteg új lehetőséget hoz el a háztartásokba, lehetőség lesz a műsorok tetszőleges feliratozására, szabad nyelvválasztásra, a műsort meg is állíthatod és visszatekerheted. Természetesen a HD adások is csak digitálisan érkezhetnek, ezen kívül a televízión keresztül vásárolhatsz, bankolhatsz, részt vehetsz interaktív tévés játékokban.

Akinek nincs TV adás vételére alkalmas kártya (még) a PC-jében vagy egy ilyen USB-s eszköz a laptopjához, az sok mindenből kimarad. Egyrészről az említett sportközvetítésről, ha a családdal a szabadban tölti a hétvégét vagy egy jó közös programról, ha a TV előtt ül egész nap. Persze felveheted  a műsort videóra vagy DVD-re is, de kinek van annyi szabadideje, hogy mind végignézze a TV előtt ücsörögve? Nekem nincs. És a gyerekek nem is hagynák.

Számomra a legkényelmesebb megoldás, hogy a felvett, vagy az élő műsort egy kis ablakban nézem, amíg például ilyen cikkeket írok a gépemen. Ha nagyon leköt a munka, akkor megállítom a felvételt vagy éppen elindítom a Timeshift-et és később ott folytatom, ahol abbahagytam.

A nyaraláson a videókamerával készített felvételeket egyszerűen átírhatod PC-re, no persze, ha van benne egy TV-tuner kártya. A felvételeket megvághatod, kicsit átszabhatod, majd DVD-re írva archiválhatod az utókor számára.

Egy jó laptopban minden benne van, kivéve a TV tunert. Az ilyen gépekhez is van megoldás: a mobil, USB-s változatokkal akár út közben is nézhetsz TV-t, sőt, még a földfelszíni digitális adásokat is.

LifeView Not Only TV termékek a PCDiszkontban