2009. október 14., szerda

5870

 

Véletlen egybeesés?! Ugyan dehogy! Az ATI új grafikus chipjeit tartalmazó kártyák szinte egy időben kerültek a polcokra a Microsoft új operációs rendszerével. A Microsoft az új XBOX-okba szánt motorral indította el az ATI-nál az új GPU fejlesztését, az operációs rendszerébe pedig a DirectX 11 API-t építette, melyek tökéletesen csak ezekkel a kártyákkal érvényesülnek. Karácsony előtt már megvásárolhatod a DirectX 11-et.


Ami az árat illeti az 5870-es Radeon közép kategóriás. Még az idei év szenzációja lesz a GPU két másik változata, egy csúcskategóriás modell (Hemlock 5890) és egy olcsóbb megoldás is (Juniper 5850). Nagy várakozásnak örvend a két 5870-es processzort tartalmazó X2-es gépezet is. Jövő év elején porondra lépnek az olcsó kártyák gyártását támogató egyszerűbb variánsok.


Az új Radeonokkal az ATI teljes pályás letámadást indított, mely nagyon nyerő lehet az új Windows 7 és a Core i7/i5 technológiák együttes megjelenésével. Most könnyen asszociálhatsz az új rendszerekkel kapcsolatban a piros csapat termékeire.


Az új 11-es API a DirectX 10-es megoldásokkal szemben akár 50 százalékos gyorsulást is hozhat a képfeldolgozás során. Természetesen a fejlesztések a grafikai megjelenítés terén sem állnak meg, így a most rendelkezésre álló extra teljesítményt a még valósághűbb képalkotásra használják majd fel.


De nem csak erre. A Microsoft a DirectX 11-es API-ban bevezeti a compute shadereket, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy a grafikus chip gyorsaságát ne csak grafikus feladatokra fordítsák. Ugyanúgy használhatók lesznek a GPU-k általános célú műveletekre, például bonyolult számításokra, mesterséges intelligencia döntésekre és modellezésekre, mint a mai CPU-k. Az NVDIA Physics megoldása már régóta támogatja ezt a megoldást, de ez a lehetőség csak a zöldek grafikus kártyáin volt eddig elérhető, ezért nem terjedt el oly gyorsan a játékgyártók körében.


A Microsoft az új XBOX-ba rendelt grafikus processzorokhoz megoldotta a szoftveres (és persze a fejlesztői környezet, az SDK) a támogatást, amelyet a Windows 7 megjelenésével a PC-s világ számára is általánosan elérhetővé tett. Az új technológia a játékfejlesztők nagy érdeklődését is magával hozta és számos nagynevű játék átirata készült már el vagy várhatóan a következő hetekben-hónapokban fog megjelenni.


Ha lépést tartasz az új technológiával vagy szeretsz a legújabb játékkiadásokkal játszani, akkor erre a chipre van szükséged.


Az 5870-es (RV870) 2,1 milliárd tranzisztorból áll, ami több mint duplája a korábbi Radeon, az RV790 alig egymilliárd tranzisztorának. Az ATI pont ezt tűzte ki célul: megduplázni az RV790-es sebességét. A memóriák GDDR5-ösök lesznek csak, az órajel pedig 850 MHz lesz. Elméletileg az ATI nem engedi ennél a GPU-nál a gyárilag tuningolt, tehát nem referencia órajelekkel működő kártyák gyártását, de ez nem jelent akadályt a tuningmestereknek semmiben. Már az ATI is jelentetett meg szoftvereket, amelyekkel az overclocking megoldható. A tiltás pedig lehet, hogy csak ideig-óráig él majd, ismerve az MSI és a Sapphire szokásait.


Az energiaigény kritikus pont a mai kártyák esetében, hiszen extra igényekkel lépnek fel a meglévő rendszerekkel kapcsolatban. A Radeon HD 5870-es amikor pihen 27 wattot igényel csupán. Ha kihajtjuk belőle a szuszt, akkor 110 W-ig szalad az étvágya. Egy ilyen GPU-t magába foglaló kártya fogyasztása ekkor 190 W környékén lesz majd.


A Juvéhoz a napokban sorra érkeznek az új GPU-s kártyák, az ASUS, Gigabyte és a Sapphire tervezésében.

Asus Radeon HD 5870-PC Diszkont Online