2009. november 10., kedd

Építkezésre felkészülni! Vigyázz, kész, rajt!

Megérkeztek az Intel alaplapok, amelyek a 1156 tűs foglalatú Core i7 és Core i5 erőművekhez valók. Felkészültél az építkezésre? Mi igen! A P55 Express chip-készlettel szerelt lapokból nagyon széles skálájú gépet  építhetsz majd. Még egy jó hír! Az egyik népszerű Atom processzoros típusból is van már a dobozos verzió.

 

Intel DP55WB

A két új Intel gyártmányú alaplapok közül az egyszerűbb felszereltségű is figyelemre méltó csatlakozószámmal rendelkezik. A tizennégy lehetséges USB konnektorból kettő (egy host) kompatibilis az Intel Z-U130 USB SSD meghajtóval, ami nem rossz. Előbb utóbb az SSD-k ára is zuhanni fog, akkor pedig már kéznél lesz egy "lyuk", ahová bedughatjuk.


A P55 támogatja az Intel Matrix RAID-et, így a hat SATA csatlakozóval számos variációjú RAID köteteket alakíthatsz ki, ami már az otthoni felhasználásban is jól jön egy váratlan adatvesztés esetén: RAID 0, 1, 5 és 10 (RAID 0+1)-es kötetek építhetők fel ezekkel a lapokkal.


Egy IEEE 1394a csatlakozó a hátlapra, egy az előlapra került, így mindig kéznél van, ha rendszeresen kell FireWare eszközt le- és felcsatlakoztatnod.


Egy 16-szoros sebességű PCI Express 2.0 csatlakozóba illesztheted a grafikus kártyát. A processzort 16 GB DDR3 memóriával rakhatod körbe, ha szeretnéd. Az alacsony feszültségű, 1,35 V-os 1066 MHz-es és 1333 MHz-es modulokat használhatod ehhez.

Az audió rendszert a Realtek 8+2 csatornás hangrendszere alkotja egy ALC888-VC2-GR chip révén. Természetesen van S/PDIF kimenet is a hátlapon és már minden Windows 7 kompatibilis, ez már nem is lehet kérdés. A hálózati kapcsolatot az Intel 82578DC Gigabit-es Ethernet vezérlő tartja fenn.


A hardver elemek felügyeletére három szolgáltatáscsomagot kínál az Intel. Az automatikus ventilátor vezérlést, a hőmérsékletet és a feszültség szinteket figyelő szenzorok értékének szemmel tartását, valamint a számítógépház illetéktelenek által való kinyitásának jelzését tudod szoftveresen nyomon követni.


Intel DP55SB


Egy kicsit többet kapsz a pénzedért az SB változattal. A memóriák közül a DDR3 1600 MHz-es modelleket is beépítheted a nagyobb sebesség eléréséért.


A hangrendszer a Realtek ALC889 kodekjét használja, így a hátlapon már hat jack aljzat és az S/PDIF kimenet mellett bemenet is található.


A második, 8-szoros sebességű PCIe grafikus csatlakozóval két monitorkártyás rendszert készíthetsz.


A hat RAID-es SATA csatlakozó mellé két Marwell controller is került, a hátlapra pedig kivezettek egy eSATA konnektort, hogy külső SATA eszközeidet is teljes sávszélességgel használhasd.


Az egyik USB aljzatba külső BlueTooth antennát dugva az alaplap és a Windows Vista vagy Windows 7 alapesetben külön driver nélkül is kezelni tudja a kékfogú eszközöket. Persze egyes eszközökhöz továbbra is szükséges lesz meghajtóprogram.


Dobozos ATOM alaplap


 

Az Intel D495GCLF2 alaplapból van már a dobozos változat is, amely elegánsabb megjelenésű.

 

 

 

 

 

 

Intel DP55WB alaplap

Intel DP55SB alaplap