2009. november 1., vasárnap

„Hasta la Vista”- Viszlát Vista

Összefoglaltuk neked, mi az amit érdemes tudni a Windows 7-ről és a frissítésekről. Miután elolvasatad, nem kell mást tenni, mint leadni a rendelést!

A nagy várakozások nem voltak hiábavalóak, Windows 7RC pozitív fogadtatásban részesült. Gondolom a Vista után Te is valami igazán nagyszerűre számítasz. A megjelenés előtti hetekben a W7 népszerűsége többszöröse volt a Vistáénál. Miért népszerűbb az Apple-nél és a Linux-nál ?

A W7 könnyen felmászik egy öt- hat éves gépre is, hardver igényei igen szerények. Ha van egy 1 GHz-es processzor a gépedben minimum 1 GB memóriával, akkor nyugodtan nekiláthatsz a telepítésnek. Az installálás után a régi hardverek sem adják fel, a Vista drivereinek 95 százaléka működik a W7 kezei között is.

A Window7 változatainak elnevezése eltér a korábbi Vista és XP-nél megszokottól.

Windows 7 Home Premium

Tökéletes otthoni, mindennapi használatra. Minden funkcionalitást tartalmaz, amire egy otthoni számítógép használatakor szükséged lehet. A népszerű otthoni multimédiás szórakozást támogatja a szórakoztató központ, a Media Center, ami gazdag vizuális élményt nyújt.

Windows 7 Professional

Nagyszerű választás, ha kis- vagy középvállalkozó vagy. A Te igényeidhez igazították ezt a verziót, ami tartalmazza a szükséges hálózatkezelési funkciókat. A vállalkozás adatait biztonságban tudhatod a beépített mentési és biztonságtechnikai funkciókkal, és számos szolgáltatást nyújt a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés érekében.

Egyedi igényekre is van ötletünk:

A W7 Starter rendkívül limitált funkciókkal rendelkezik, csak netbookokra lesz elérhető. Minden úgy került kialakításra benne, hogy minimálisan terhelje a kis gépek egymagos processzorát, kesztyűs kézzel bánjon a memóriával.

Az W7 Enterprise a nagyvállalatok elvárásait hivatott kielégíteni. Az alkalmazás virtualizáció, a precízen konfigurálható információ hozzáférés szabályozása és az adatvédelem magasabb foka jellemzi.

Az W7 Ultimate az All-in-W7. Az összes létező funkció benne van a vállalati szolgáltatásoktól kezdve az otthoni szórakozást támogató eszközökig minden. Azon megszállott otthoni felhasználóknak ajánlom figyelmébe, akinek fontos, hogy minden funkció meglegyen, hátha szükség lesz rá valamikor.

Megjelenés

Az előrendelés azt jelenti, hogy a terméket most még nem kapod meg. Az OEM verzió október 22-én jelenik meg nemcsak angol, hanem magyar nyelven is. A dobozos verziót is átveheted akkor, de még csak angol nyelven, a magyar változat október 31-étől lesz elérhető.

OEM vagy dobozos?

Sokan keverik, mit is jelent az OEM vagy mit a dobozos. El lehet-e adni az OEM verziót hardware nélkül? Nos, az OEM és a dobozos közötti legfőbb különbség, hogy az OEM egy számítógéphez kapcsolódik, annak elválaszthatatlan része, de külön is megvásárolható. A gépben, amire felteszed, az alaplapon kívül később bármit kicserélhetsz, de ha az alaplapot cseréled, akkor újhoz új OEM operációs rendszert is venned kell. Nem vihető át egy másik számítógépre sem.

A dobozos (FPP) licenc a felhasználóhoz kapcsolódik, bármikor bármilyen gépre felteheted, de egyszerre csak egyre. A dobozos változathoz a Microsoft adja a terméktámogatást, az OEM-hez az, aki az OEM csomagot felnyitotta (ezért ne hagyjuk a nagyinak felbontani).

Hogyan frissíthetsz W7-re?

Ha már van XP-d, vagy egy Vista a gépeden, akkor a frissítés menete a következő: vegyél egy dobozos vagy OEM licencet. Az XP esetében egy teljes adatmentést követően leszeded a régi operációs rendszert és feltesszük a W7-et. A Vistánál az adatmentés szintén javasolt, de nem kell a régi rendszert eltávolítanod, egyszerűen elindítod az upgrade-t és kész.

Ha olyan Vistád van, amelyet a Frissítési Program keretében vettél meg, akkor két megoldás van. Géppel együtt vett program esetében a gyártó honlapján kell regisztrálnod a kuponon található kóddal, és a gyártó fogja elküldeni a telepítő készletet és a licenckulcsot. Külön megvett OEM esetében a Microsoft weboldalán kell a regisztrációt megejteni és a Microsoft is fogja megküldeni a frissítéshez szükséges kellékeket. A Microsoft nem kér licenc díjat, de egyes számítógépgyártók felszámíthatnak kezelési költséget.

A frissítésről további információkat itt találsz: http://www.microsoft.com/hun/windows/buy/offers/upgrade.aspx

Miért jó, W7-et használnunk otthon?

A Windows 7 leegyszerűsíti a mindennapi feladatokat: egyszerű használni és tetszetős, látványos képernyő elrendezési lehetőségek vannak benne. Könnyebb megtalálni a beállításokat és dokumentumokat a beépített kereső révén, ami folyamatosan indexeli a számítógépen található állományokat. Megújult a tálca kinézetben és funkcióiban egyaránt. A Jump List új értelmet ad a jobb egérkattintásnak.

Könnyű a kapcsolódás a vezeték nélküli hálózatra: míg az XP-ben ez hat kattintás volt, a W7-ben csak két lépés. Villámgyorsan otthoni csoportot tudsz létrehozni, amin belül meg tudod osztani a dokumentumokat, nyomtatókat és multimédiás tartalmakat egymás között.

Gyorsan elindul és leáll. Például kevesebb, mint egy másodperc alatt visszatér alvó állapotból (Stand by). Stabil és nem fagy le. A fájlok korábbi állapota visszaállítható, a mentések automatikusan külső tárolóra is kerülhetnek. Rendkívül sok újítás történt az energiagazdálkodás terén, hogy kímélje az akkut és megnövelje a mobil gépek használati idejét. Ha egy eszközt nem használsz, akkor lekapcsolja azt, pl. a bluetooth-t vagy a vezeték nélküli csatolót.

Az érintőképernyő kezelése be van építve az operációs rendszerbe, számos ilyen kiegészítő és érintőképernyős számítógép kapható már.

Microsoft Windows 7- PCDiszkont Online