2009. november 17., kedd

Igényekhez igazodva

 

Egyre nagyobb rajongótábornak örvendhet a 80P vagy 80+ tápegységek. Szerencsére egyre környezettudatosabbak vagytok és jogosan el is várjátok a tápegységektől, hogy csak éltessék a rendszert és ne működjenek hősugárzóként is . Ezzel igényt teremtettetek. Az FSP pedig a legjobb tudása szerint tesz eleget eme elvárásnak, hiszen a modern technika minden vívmányát kihasználják, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák PC-nek és laptopnak egyaránt.


A 80 PLUS (80P, 80+) egy önálló, minősítő program, mely a tápegységek energiahatékonysági mutatója alapján kategóriákba osztja az energiaforrásokat. A programot a környezetünk megóvása miatt hozták létre, hogy a pazarló tápegységeket minél jobban háttérbe szorítsák azzal, hogy a kiváló hatékonyságú tápegységek előnyeire terelik a figyelmet.


A 80P-s tápegységek a hálózatból felvett energia több, mint 80 %-át továbbadják a számítógép felé, azaz kevesebb, mint 20 százalékot fűtenek el. Egy egyszerű PC évente 80kWh-val fogyaszthat kevesebbet ilyen táppal felszerelve, mint a rosszabb hatékonyságú társai.

 


A 80P kategórián belül is vannak fokozatok: 80 PLUS, 80 PlUS Bronz, 80 PLUS Ezüst és 80 PLUS Arany. A tápegységek hatékonyságát 20, 50 és 100 százalékos terhelés alatt mérik. A kapott eredmények alapján kerülnek az egyes kategóriákba a tápok. A 80 PLUS az alapkategória, itt minden terhelés mellett legalább 80 százalékos hatékonysági mutató kell. Az Arany kategóriába 87-90-87 százalék felett lehet bekerülni.


De ez nem minden. Egy tápegység nem csak a hatékonysága miatt jó vagy rossz. Számos olyan jellemzője is van, amit ugyan szabad szemmel nem láthatunk, de életünket befolyásolhatja. Az FSP a tápegységeit számos vizsgálat alá veti és garantálja, hogy az egyes területekre érvényes előírásoknak a tápok paraméterei megfelelnek.

 


Az FPS előnye, hogy saját laborjában tesztelheti a tápokat. Vizsgálják a tápegységen átáramló levegő sebességét és nyomását, ezzel a hűtést és a zajkibocsátást tudják kalibrálni. Mérik a magas hőmérséklet melletti minőségi mutatókat, a kibocsátott mágneses sugárzást, a zajszintet, melyet az ISO 7779 ír elő, és az elektromos interferencia értékét.


A PC gyártók által elvárt értékeknek is meg kell felelnie az új tápegységnek. A különböző hőmérséklet és páratartalom, valamint elektromos terhelés mellett is tartani kell a feszültségszinteket. A tápokat az FSP-nél vibrációs tesznek is alávetik, hogy biztosra menjenek.


Amely tápok kibírják ezeket a megpróbáltatásokat, azok kerülnek el a felhasználókhoz. Új típusú, PC-be való EATX tápok érkeztek az FSP-től, melyek közül a 800W-os 80 pluszosra hívnám fel a figyelmet. Sokan túlméretezik magukat és drága 1000 W-os tápot tesznek a gépbe: biztos, ami biztos. Lehet, hogy egy gazdaságosabb 800-as is elegendő lenne? Minden bizonnyal.


A kisebb energiafelvételű asztali gépekbe 400 W-os  és 500 W-os modelleket tudunk adni a fehér, kiemelkedően stabil SAGA termékcsaládból. De kiváló hatékonyságú, csendes, 500W-os 80P-s modell is érkezett, hatalmas, 12 cm-es ventilátorral.

 


Nagyon sokszor van szükség a notebook adapterére, hogy újraélesszük kis társunkat. Számtalanszor persze az adapter otthon marad vagy el is veszhet. A kellemetlen helyzetek elkerülése végett érdemes második tápegységet venni annak, aki iparszerűen használja a mobil gépet. Vásárlás előtt nézzük meg, mekkora teljesítmény igénye is van a noteszgépnek, itt sem érdemes nagyobb tápot venni a szükségesnél.


Az FSP notebook tápegységei szinte az összes forgalomban levő notebook típushoz használhatók a cserélhető csatlakozók és a beállítható feszültségszintek révén. Két új modellünk van a notebookosok számára a 40 W-os FSP-NET40, mely a netbookok számára való és a középkategóriás gépekhez készített, 90 W-os FSP-NB S90.

 

FSP Everest 800W ATX/EATX tápegység, BOX (80+)

FSP Univerzális Netbook adapter, 40W (FSP-NET40)

FSP Univerzális Notebook adapter, 90W (FSP-NB S90)

FSP 500W EATX tápegység, 12cm (FSP500-60GHN 80P) OEM

FSP SAGA II 500W ATX/EATX tápegység

FSP SAGA II 400W ATX/EATX tápegység