2009. november 2., hétfő

Ne fogd vissza magad, ATI már megtette helyetted!

 

ATI igazán jó barátod lehet, hiszen elérhetőbb közelségbe hozta számodra az 5870-es GPU-val felszerelt grafikus kártyák kicsit szelídebb változatát. A HD 5850-es chippel készített meghajtó még a pénztárcádnak is tetszeni fog, főként, ha Windows 7 alatt is játszani szeretnél. 

 

Karácsony közeledtével a játékrajongók ajándék listáján is biztosan ott van már egy PC játék. Az új Microsoft operációs rendszer, a Windows 7 által hozott látványos grafika és DirectX 11 (pontosabban a DirectCompute 11) technológia forradalmat hoz a játékok terén is. A nagy játékcímek már készülnek az új grafikus motorral, de a régebbi kiadások is gond nélkül futnak a W7 kezei között.


A PC- d új grafikus kártya iránt kiabál, a nagyobb felbontás, a szebb textúra és a W7 által kínált sebesség miatt. ATI HD 5870-es kártyák jelenleg a győztesek, ami a sebességet illeti, viszont magas áruknak nem mindenki számára barátságos. Ezért igyekezett az ATI piacra dobni egy megfizethető, kicsit visszafogottabb teljesítményű HD 5850-est.


A kártyagyártók szinte a nagytestvérrel egy időben szállítják is a kedvezőbb árú változatokat, amelyek azonban az 5870-es számos új technológia megoldását ugyanúgy kínálják. A memória itt is GDDR5-ös, amit egy 256 bites sínen ér el a processzor. A memória effektív órajele 4 GHz és már általános, hogy a minimum az 1024 MB.


Legyél Te a legkirályabb! A Microsoft DirectX 11 technológiát jelenleg még csak az ATI színes grafikus kártyák tudják kihasználni. Akár három monitort is használhatsz, amellyel játék közben igazán tág látókörre tehetsz szert. Így láthatod, mi történik melletted jobbra és balra, előbb lecsaphatsz az ellenségre, mint ő rád.


Munkádban is hasznát veheted, ami a hatékonyságot, kényelmet és praktikusságot illeti. Használj párhuzamosan több monitort! Nem kell folyamatosan az ablakok között lavírozni. Egyszerre követheted a tőzsde eseményeit, egy pillanat alatt áttekintheted emaileidet és az ügyviteli programból sem kell kilépned ezek miatt.


Az új GPU-val az energiagazdálkodás is megújult. A 2D-s Windows megjelenítés során a hajdani grafikus kártyák fogyasztását is elérheted, de full grafika alatt sem kell egy erőművet a PC-be építeni csak a grafikus kártya kedvéért.


Kicsit a jövőbe mutat a DisplayPort csatlakozó, ami a VGA, DVI és HDMI után a negyedik generációs grafikai csatlakozó felület már. Visszafelé kompatibilis bármely korábbi csatlakozóval, egy egyszerű átalakítóval a régebbi megjelenítők is rákapcsolhatók.


A DisplayPort kompatibilis eszközökkel azonban már látható a különbség. A színek milliárdjai és kristálytiszta HD hang vihető át rajta, miközben a külső eszköz tápellátását is biztosíthatod vele. A DisplayPort-ra nem csak monitort, hanem HDTV-t, camcordert, DVD lejátszót is kapcsolhatsz, persze, ha azok is rendelkeznek DP csatlakozóval. A HD 1080p felbontáson túlmutat már ez az új technológia, így a megjelenítésben jelenleg nincs kompromisszum DP-vel. Keressük a DP logós eszközöket!

HD 5850