2011. február 7., hétfő

A medve már kijött

COOAIRCMBZMCNPS5X_3[1]A medve már előkecmergett a barlangjából, ami a tavasz vitathatatlan jele, még akkor is, ha csak februárt mutat a naptár. Alig várjuk már a jó időt és a meleget. Épp itt az ideje elgondolkodni azon, hogy ki kellene takarítani a PC-ből a tél alatt felgyülemlett port és megnézni, hogy a hűtés körül minden rendben van-e.

 

A PC hűtése mindig kényes téma, mert nem szeretünk foglalkozni vele. Ezt tapasztalom nap mint nap, amikor megállt ventilátorok miatt kell VGA kártyát vagy processzort a szemétbe dobni. Bocs, odaadjuk a hulladék gazdálkodó cégnek megfelelő megsemmisítés céljából, de itt most nem ez a lényeg. Az a fontos, hogy a PC - akárcsak az autó - igényli a törődést, a rendszeres "garanciális szervizt". A takarítás nem ördöngősség, egy palack levegő spray-vel és kis "molyolással" letudható. A túlhajtott rendszerednek azonban többre van szüksége.

COOAIRCMBZMCNPS5X_1[1]

A processzor hűtése ma már külön tudomány. Ha csak irodai felhasználási céllal alkalmazol PC-t, akkor a gyári hűtő valószínűleg évekig megoldja a feladatot. Azonban ha kicsit jobban terheled a gépedet, érdemes szétnézni valami hatékonyabb dolog után. A hűtés egyik nagymestere, a Zalman, nem is vészes árakon ad megoldásokat a processzor által termelt hő elvezetésére. A szerencse, hogy ezek a hűtők többféle platformhoz is használhatók, így egy későbbi gépfejlesztés során szabadon választhatsz CPU-t, a hűtőt nem kell cserélned.

COOAIRCMBZMCNPS5X[1]

Az új Sandy Bridge Intel processzorokat befogató 1155 tűs alaplapokhoz is passzoló processzor hűtőket mutathatunk be a Zalman termékválasztékából. A jövő irányába előre mutató  Zalman CNPS5X az Intel és az AMD szinte teljes processzor kínálatához használható ultra csendes hűtő. A régi Celeron D processzoroktól kezdve a friss Core i7 Extreme-en át az AMD Phenom és Athlon újdonságaihoz mind-mind alkalmas. A három réz hűtőcső és a rajtuk levő alumínium bordák gyorsan megszabadulnak a melegtől, a 92 mm-es EBR csapágyazású műanyag lapát szinte hangtalanul teszi a dolgát, mindig a CPU hőmérsékletéhez igazítva a fordulatszámot. A gyors és egyszerű installáláshoz a felfogató keret és a hűtőzsír is a csomagolásban van.

 

9900max_02[1]

 

Eggyel magasabbra törve a Zalman jelenlegi fenegyerekét teheted a gépházba, a Zalman CNPS9900-MAX-t. A kéken és pirosan is világítani tudó ventilátor  maximális hűtési teljesítményre lett kifejlesztve (Qmax = 300W). A 132 mm-es pörgő alkatrész a speciálisan kialakított réz hűtőcsövekről 50 százalékkal hatékonyabban szívja el a hőt, mint a hagyományosnak mondott eddigi megoldások esetében. A széles processzor támogatottság a CNPS9900-MAX esetében is fennáll, beleértve a Sandy Bridge családot is.

CPCVGACOOZMVF3000A_1[1]

Ha a processzor már megkapta a kellemes klimatizáló egységét, akkor a VGA kártyán a sor. Az erőteljes hűtés mellett kéken világító designnal az új ZM-VF3000A kit kezelésbe veszi a forrongó megjelenítő egységet és csendesen, de hatékonyan hidegre teszi a GPU-n kívül az összes őt körülvevő alkatrészt is. A két állítható fordulatszámú ventilátor az igénybevételhez mérten préseli rá a hűvös légáramlatot a kártya alkatrészeire, mely erősségét a kézi szabályzóval állíthatod be.

 

VF3000A_02[1]

 

Így túlvagy a takarításon és felszerelted a gépedet légkondival, már csak a jó időt kell megvárnod, ami hamarosan kopogtat is az ajtódon.

 

Kapcsolódó termékek:

Zalman CNPS5X

Zalman CNPS9900-MAX Blue ventilátor, réz

Zalman ZM-VF3000A VGA hűtő KIT