2011. május 24., kedd

Asztali PC Google operációs rendszerrel

Eredetileg nem a Google Chrome OS operációs rendszeréhez, hanem Microsoft Windows 7 és Suse Linux szoftverekhez tervezett és azokkal is kapható asztali PC július 4-étől a Chrome OS-sel is megvásárolható lesz. Nézzük, hogy mit tudunk róla!

A kinézetére mondhatjuk hogy cool vagy trendi, ez valójában ízlés dolga. A tényleg króm kinézetű (30 dolláros felárért!) doboz szerintem simán elmegy a nappaliban vagy a dolgozószobában és a neve is asszociál a rajta futó operációs rendszerrel: ChromiumPC.

ChromiumPC

Az Xi3 által gyártott gép teljes egészében, kívül és belül is moduláris felépítésű, ami annyit takar, hogy kedvünk szerint változtathatunk a konfiguráción később is. Egy kicsit jobban bővíthető, mint egy barebone PC, még az alaplap és ezzel a futtatni kívánt operációs rendszer is kicserélhető. A teljes CromiumPC-t a saját ízlésünkhöz szabhatjuk, mi kell ennél több a Google-nek, hogy lecsapjon rá?

ChromiumPC_1

A végső specifikáció még nem ismert, nagyvonalakban annyi tudható, hogy a jelenlegi Windows, illetve Linux modellek AMD Athlon egy és kétmagos processzorral kaphatóak, alacsony fogyasztás mellett (8-25 Watt hőkeret). Hat USB portot láttunk rajtuk, mellettük két eSATA csatlakozót. A videókártyához DVI interface-en vagy DisplayPort-on kapcsolódhatunk.

ChromiumPC_3

Sok más nincs is rajta, még egy Ethernet hálózat aljzat és audió csatlakozók. Ami azonban kicsit fájó - a Chromebook kedvező ára után -, hogy az árcímkéken 849 és 1500 amerikai dolláros árak láthatók, a konfiguráció függvényében.

ChromiumPC_2

Ez nem éppen olyan ár, amiért mindenki rohanni fog, hogy ilyet vegyen. Azonban a Google ígérete szerint alacsony havi díjon bérelhető is lesz a számítógép. A körülbelül 25-28 dolláros havidíj az ingyenes upgradet és az Chrome operációs rendszer árát is tartalmazza, ami már sokkal inkább kedvcsináló lehet:

Xi3 ChromiumPC - A Revolution

A jelenleg kapható modellek technikai paraméterei: Xi3 ChromiumPC