2011. május 12., csütörtök

Google Chromebooks hamarosan

A Google nyilvánosságra hozta az első kereskedelmi forgalomban kapható notebookok adatait, amelyek az új Google OS operációs rendszert futtatják majd. Az első két Chromebook közül az egyiket a Samsung, a másikat az Acer jegyzi. Az értékesítés június 15-én kezdődik az Egyesült Államokban és hat további országban.

A Google által bemutatott notebookok közül a Samsung Chromebook 12,1 collos képernyővel a netbookok felső kategóriáját súrolja, az Acer modell pedig 11,6 coll átmérőjű kijelzővel készül. Az értékesítés az USA mellett Franciaországban, Németországban, Angliában, Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban indul párhuzamosan.

Mindkét Chromebook szinte azonnal üzemkész, a bekapcsolást követően 8 másodpercre van szüksége a Google OS-nek, hogy összeszedje magát. A laptopok akkumulátora az egész napos üzemet is bírni fogja, a Google információi szerint.

A Samsung Series 5 notebook 429 amerikai dollárba kerül Wi-Fi vevővel és 499 dollárba 3G modemmel. Az Acer alacsonyabb áron kezd, 349 dollárt kér a termékéért.

A Google azonban nagypályán szeretne játszani az új operációs rendszerrel installált Chromebook-okkal. Az üzleti felhasználók - a később bemutatandó asztali ChromeBox számítógéppel hasonló konstrukcióban - havi, mindösszesen 28 dollárért bérelhetik is a teljes csomagot, amely a hardveren túl a szoftvert és ingyenes támogatást is tartalmaz. Az iskolák és kormányzati intézményeknek 20 dollárjukba kerül egy ilyen szett majd.

A bérleti konstrukció előnye, hogy a support (ingyenes támogatás) a jótállást, az ingyenes alkatrész cserét és a hardver elemek upgrade-jét is jelenti egyben.

Samsung Chromebook: 1280 x 800 pixeles (12,1 inch) kijelző, Atom Dual Core processzor, 2 USB 2.0 port, webkamera, 4-in-1 memória kártya olvasó, mini-VGA port. Várhatóan kb. 8 és fél óra üzemidőt kínál egyetlen feltöltéssel az akkumulátora.

Acer Chromebook: 1280 x 80 pixeles (11,6 inch) kijelző, Atom Dual Core processzor, 2 USB 2.0 port, webkamera, 4-in-1 memória kártya olvasó, HDMI port. Várhatóan kb. hat órára elegendő energiát tudunk az akkumulátorában eltárolni.

A Google OS a Chrome böngészőjén alapul, adatainkat nem a számítógépen, hanem a neten, felhőben tárolhatjuk. Az aktív internetkapcsolatot kívánó megoldás az összes alkalmazást a felhőből tölti le vagy futtatja, így a szoftverek - beleértve az operációs rendszert magát - frissítése, foltozgatása és verziócseréje megszűnik. A felhőben mindig a legfrissebb változattal dolgozhatunk, minden előzetes telepítés nélkül.

A Chromebookok alapvető feladatok ellátására alkalmasak egyelőre, mint a fényképek kezelése, internetezés, dokumentum kezelés. Így a fő piac, a vállalkozások és a profi notebook felhasználók összes szükségletének kiszolgálásán még dolgozni kell, de a fiatalok és az úton levő alkalmazottak körében hamar népszerű lehet a "gondozás mentes" netbook, hiszen az operációs rendszer és a szoftverek, illetve a hardver költséges cseréje letudható a havi 28 dollárral.

A Fortune 500 vállalatok egy része is nyitott a laptop (+ szoftver) kölcsönzés valamilyen konstrukciójára, nem meglepő, hogy a Google kész kiszolgálni őket. Meggyőző érv, hogy ha valami tönkremegy, a Google hajlandó ingyen cserélni a halott egységet. A használat pedig nem lehet már egyszerűbb (?), csak egy böngészőt kell tudni kezelni. Ezt követően pedig egy sor szoftver áll ingyen a rendelkezésünkre, persze mindig up-to-date állapotban.

A Windows applikációkat kedvelők sem maradnak ki a célközönségből. A Google partneri megállapodást kötött a Citrix-szel és a VMWare-rel, hogy a Windows alapú üzleti programokat is futtatni lehessen a Chromebook-okon. A Windows program egy virtuális platformon vagy vékony kliensen fog működni, remélhetőleg belátható időn belül.