2011. május 26., csütörtök

Itt a megoldás: Frissült a Skype, azután kiakadt

A mai napon automatikusan frissült a Skype az 5.3-as verziószámra. Ezt követően szépen kidobott, majd nem is volt hajlandó elindulni többet. Van megoldás a problémára.

Aki automatikus frissítéssel használja a Skype programot Windows, Linux vagy Mac gépen, az hamar szembesülni fog a problémával: az 5.3-as frissítés után a program használhatatlanná válik. A Skype-nál tudnak a problémáról és gőzerővel dolgoznak a javításon. A Microsoft felvásárlást követően reméljük nem a kék halált implementálják bele éppen.

A Skype blogon Peter Parkes az alábbi megoldást javasolja - átmenetileg -, amíg a patch el nem készül:

Windows 7:

Lép ki a Skype-ból. A kijelentkezés nem elég (ezen már biztosan túl vagy), hanem a programot teljesen le kell állítani. A tálcán (jobb alsó részen alapból) kattints a Skype ikonon a jobb egérgombbal és válaszd a kilépés (Quit) menüpontot.

Ezt követően a Start gombot nyomd meg és írd be: %appdata%\skype. Az Enter leütését követően a megjelent mappában keresd meg a shared.xml fájlt.

(Fájlkezelőből: Az Skype mappa a Felhasználók mappában, a felhasználó neved alatt, az AppData/Roaming mappán belül van, alapesetben. Rejtett mappa, ezért csak akkor találod meg, ha a rejtett mappák és fájlnevek megjelenítése be van kapcsolva.)

Töröld a shared.xml fájlt és indítsd el a Skype-ot. Ha sikerült, akkor a Skype működőképes ismét. A shared.xml fájl újra létrejön, de ez már nem okoz további problémát.

Windows XP:

Az eljárás ugyanaz, mint Windows 7 alatt, csak a mappanevek változhatnak. Bocsi, most nincs előttem XP-s gép, nem tudom megnézni a pontos mappaneveket, ezért a Start menüebn válaszd a futtatás parancsot (Run) és írd be: %appdata%\skype, utána üsd le az Entert-t.

Mac:

A Skype teljes leállítását követően a ~/Library/Application Support/Skype/ könyvtárba kell eljutni. A ~ jel a saját fő (Home) könyvtárat jelöli, amit a Finder elindítását követően a Go > Home kiválasztásával vagy a Command + Shift + H megnyomásával tudsz elérni.

A teendő ugyanaz, a shared.xml fájlt kell törölnöd és azt követően indítható a Skype a szokott módon.

Linux:

A shared.xml fájlt a /home/TeLinuxFelhasználóneved/.Skype könyvtárban találod (rejtett könyvtár). A Skype leállítását követően töröld és indítsd újra a Skype-ot.

 

A fenti eljárást követően a Skype ugyanúgy működőképes, mint azelőtt.