2011. május 25., szerda

SATA 3.0 merevlemezek

i_HDDSRA7K2WD32016S3[1]Semmi nagy dolog, csak 3 Gigabit helyett 6 Gigabit másodpercenként. Erre képes a SATA 3.0 szabvány, ami egyre több alaplapban megtalálható. Ha már van ilyen lehetőség a lapon, akkor használd is ki, semmiből sem áll a SATA 2.0-ás merevlemez helyett 3.0-sat választani.

 

A kínálat most kezd bővülni a SATA 3.0-ás merevlemezekkel. Csak szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy új konfiguráció összeállításánál ne rutinból rendeld meg a megszokott háttértárakat. A többi merevlemez között szépen megbújnak a gyorsabb változatok is, például a Western Digital 320 GB-os vagy a Seagate 500 GB-os HDD-je, és várhatóan egyre több hasonló eszköz érkezik ezentúl.

HDDSRA7K2SEA50016MBS3[1]

A merevlemezek szűk keresztmetszete az adatátviteli sebesség a tároló puffer memóriája és az alaplap között, ezt a korlátot szélesítheted ki mintegy a duplájára az új szabvánnyal. Egy ilyen SATA merevlemez adatátviteli sebessége átlagosan 600 MB másodpercenként. Szükség is lesz erre, ha sok nagyméretű állománnyal van dolgod, mondjuk .mkv HD filmekkel.

A Barracuda 7200.12-es 500 GB merevlemez nagyon megbízható családból származik, a Seagate adatai alapján 0,34 százaléka hibásodik csak meg a  több mint 600 millió eladott példányból. Azonban a Western Digital Caviar sem szeretne lemaradni a versenyben, rengeteg technikai megoldással készült fel arra, hogy megelégedéssel használd: ultra csendes és hűvös, az IntelliSeek optimalizálja az adatok kikeresését és a ShockGuard óvja a lemezt a rázkódásokkal és kisebb ütődésekkel szemben, ha például egy külső házban használnád.

 

Kapcsolódó termékek:

Serial-ATA 3.0 merevlemezek