2011. május 10., kedd

A Skype már majdnem a Microsofté?

A szoftver óriás akár 8 milliárd dollárt is hajlandó lenne fizetni az internetes telefon társaságért, a Skype Technologies SA-ért. A Microsoft egyértelműen részese szeretne lenni a kommunikációs, információs és szórakoztató piacnak is, ez a lépés egyértelmű jele ennek - adta hírül a The Wall Street Journal.

A tárgyalások még tartanak, de a megállapodást akár már ma nyélbe üthetik, bár a források szerint még semmi sem dőlt el. A Microsoft és a Skype képviselői nem kommentálták az értesülést.

A világszerte ismert Skype név megvásárlása egyben egy szilárd pozíciót is jelentene a Microsoftnak, hiszen a Skype felhasználók milliói számára nyújt internet alapú telefonálás és videókapcsolat lehetőséget.

Ha létrejön, akkor ez az üzlet lesz a Microsoft 36 éves történetében a legnagyobb akvizíció. Egyes korábbi és jelenlegi Microsoft vezetők azonban úgy vélik, a felajánlott vételár túlzó a telefonos vállalat jelenlegi értékéhez viszonyítva.

A terjeszkedést a rivális ellenfelek, például az Apple és a Google - és szolgáltatásaik - által gyakorolt nyomás indokolja, hiszen a Microsoft profitjának jelentős részét még mindig a Windows és az Office adja. Az Apple és a Google is a világ legértékesebb technológiai vállalkozásaivá nőtték ki magukat az elmúlt években.

A Skype az 2003-as indulása óta hatalmas utat járt be olcsó vagy éppen ingyenes internet alapú telefonhívásokat kínálva. Korábban az eBay vásárolta fel a vállalatot 2 és fél milliárd dollárért, de a kísérlet, hogy ezen keresztül kapcsolják össze az aukciózó felhasználókat, elakadt.

Az eBay 2009-ben kockázati tőke befektetőknek értékesítette a részvények 70 százalékát, a Microsoft most velük próbál egyezségre jutni. A Skype az üzleti modelljét még mindig nem tudta készpénzre váltani, a társaság hosszú távú adósságállománya 686 millió dollár. A tavalyi évet 860 millió dollár bevétellel és 7 milliós pénzügyi veszteséggel zárta.

A Skype számára stabil bevételi forrást biztosító megoldás, a Microsoft számára a mobiltelefonokra készített Windows Phone 7 operációs rendszert támogató technológia jönne jól.