2011. május 19., csütörtök

Skype = Microsoft Lync Online

A nyáron várható, hogy a Microsoft a többi Office 365 szolgáltatással karöltve elindítja a Lync webes kommunikációs szerver szolgáltatását, a Lync Online-t. Ez lesz a Skype reinkarnációja?

A Microsoft Lync Online tartalmazni fog vállalatok számára is használható azonnali üzenetküldési lehetőséget (chat), audió és videó konferenciát, és támogatni fogja a voice-over-IP (VoIP) szolgáltatást (hát igen, a Skype újratöltve).

És kicsit sokkal többet. A Skype alapokkal megpiszkált Lync Server integrálódni fog az e-mail-be és a naptárba (Outlook), valamint beköltözik majd az XBox-ba, okostelefonokba, iPhonba és Mac-be, az Androidba és minden további Microsoft szolgáltatásba, ahol bárminemű kapcsolattartásra van lehetőség.

A Lync jelenlegi képességeit kipróbálhatod, ha csatlakozol az Office 365 Beta teszteléséhez. Gyakorlatilag egy MSN klónt kapsz - a mostani állapotában - amely hamarosan képes lesz mindenre, amit a Skype ma tud. Viszont a szolgáltatás közvetlenül használható a online-offline Office bármelyik alkalmazásából, ahol kapcsolati adatokat ismer fel a rendszer.

A legfrissebb infók szerint körülbelül június elejére-közepére várható a végleges szolgáltatás, ami nem lesz ingyenes (a béta még az, nekem november végéig) már havi előfizetés mellett lesz használható. Viszont cserében az online Office valamennyi funkcióját használhatod, kapod a szoftverfrissítést napi szinten és egy hatalmas 25 GB-os tárhelyet a fájljaidnak és a leveleidnek.

Egyetlen lényeges dolog, ami még tisztázásra vár. A Microsoft Lync Online kommunikációja során kis ellentmondás van még a Microsoft részéről. A források egyértelműen jelzik, hogy a Lync felhasználók képesek lesznek hívásokat fogadni és indítani vonalas és mobil hálózatokból és hálózatokba, hasonlóan a Skype-hoz.

Azonban a prezentációk szerint erre csak az Office 365 indítását követően kerülhet sor, valamikor. A vállalati felhasználóknak biztosított ún. vállalati híváskezelés (a Skype tudja ezt) pedig a mostani információk szerint egyáltalán nem (lesz) támogatott.

A Skype reinkarnációja ezek szerint kicsit elhúzódik majd, és funkcióit folyamatosan, csepegtetve fogjuk megkapni a következő hónapok során, a Lync pedig inkább egy MSN hasonmás még.