2011. május 23., hétfő

Te is fiatal vagy még a Facebook-hoz?

Az óvatos becslések szerint is körülbelül 7 és fél millió Facebook felhasználó nem töltötte be még a 13 évet, így - elvileg - nem használhatná a szolgáltatást. E törvényi kötelezettség betartása lehetetlen, ezért Mark Zuckerberg módosíttatni szeretné a jogszabályt.

A becslések szerint 7,5 millió felhasználó és velük együtt a Facebook maga, megsérti a jogszabályt (Children's Online Privacy Protection Act, COPPA). A kiskorúak nem tudják eldönteni, hogy az interneten fellelhető tartalmak közül mi káros és mi nem a számukra, ezért korlátozzák ily módon a hozzáférésüket. Nyilván aki hazudik a koráról, azzal szemben a Facebook is tehetetlen, a szűrőn 5 millió tíz év alatti fiatal is átjutott.

Az egyértelmű, hogy a felhasználói fiókok törlésével nem oldható meg semmi, és persze ez egy szálmalom harc lenne. A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik az internetet felfedezni, így kitiltásuk néhány szolgáltatásból teljesen értelmetlen.

"A harc néhány ponton elkezdődik" nyilatkozta Zuckerberg a CNN-nek: "Az én filozófiám az, hogy az oktatást el kell kezdeni már nagyon-nagyon fiatal korban. Épp a korlátozások miatt a tanítási folyamatba bele sem kezdhettünk. Ha feloldjuk őket, akkor elkezdhetjük megmutatni, hogy ez működik. Egy csomó óvintézkedést tennénk, hogy biztosítsuk ezeknek a kisgyereknek a védelmét."

Zuckerberg a tanítás égisze alatt megengedné a 13 éven aluliaknak is a Facebook legális használatát. Ennek előkészítéseképpen (és némi Fehér Ház-i nyomásra), két hónappal ezelőtt egy sor új biztonsági funkciót építettek a szolgáltatásba.

Újratervezték a Family Safety Center-t, cikkekkel, videókkal és felhasználói jogok ismertetésével kívánják a szülők és a tinédzserek figyelmét felhívni a veszélyekre. Pár héten belül a tanárok számára is készül egy kézikönyv, amelyet ismert biztonsági szakértők állítanak össze.

Az új Social Reporting Tools (Photo Gallery) lehetőséget nyújt arra, hogy a közösségünket, barátainkat (és a Facebook-ot) értesítsük arról, ha valami nekünk nem tetsző dologra leszünk figyelmesek. A napokban bővül e lehetőség a profillal, oldalakkal  és csoportokkal, amelytől azt várják a Facebook oldaláról, hogy közösségi alapon lesz kiszűrhető a nem kívánatos tartalom vagy aktivitás.