2011. május 23., hétfő

Z68 + SSD cache: nézd meg a saját szemeddel!

Az egyik legfontosabb jellemző, ami megkülönbözteti a Z68 chipset-es alaplapokat a korábbi P67-s modellektől, az az Intel Smart Response technológia. Az újdonságról, az SSD cache-ről azt mondják, hogy használatával akár 4-szeres gyorsulás érhető el. Hiszed, nem? Nézd meg a saját szemeddel!

Az első Gigabyte Z68-as alaplap már kapható. Két igazán nagy újdonsága van - köszönhetően a Z68 chipset-nek -, az egyik az új grafikus kártya kezelés, a másik a merevlemez felgyorsítása egy SSD flash meghajtó segítségével. Minderről cikkünkben már olvashattatok: Bemutatkozik a Z68 chip készlet.

Biztosan te is úgy vagy vele, hogy hiszed, amit látsz. Hát, itt a bizonyíték, a Gigabyte az alábbi kis videóval mutatja be, hogy egy hagyományos merevlemezes számítógép teljesítménye mennyivel ugrik meg, ha az Intel Smart Response technológiáját kihasználod. A számok magukért beszélnek.

A Z68 chipset és az Intel Smart Response technológia egy Gigabyte alaplapon

A videó először a telepítést mutatja be. Az SSD beépítését követően együttműködésre kell bírni a meglévő HDD-vel, ami  pofon egyszerű: a RAID kötet kialakítása pár kattintás csupán. Ezt követően az Intel Smart Response készen áll.

A bootolási és leállási idő még nem annyira meggyőző, de ne elégedetlenkedj, a RAID csatolónak idő kell, amíg magához tér. Ennek ellenére nyersz pár másodpercet a csupasz HDD-s rendszerhez képest. De itt nem ez a cél, hanem az alkalmazások elindítása és a köztük való átváltás, valamint a fájlok megnyitása.

Nem lövöm le a poént, tessék megnézni a videón, hiszen pont ez a cél, saját szemeddel lásd a csodát. Persze egy vadiúj technológiáról van szó, ezért még nem a nép alaplapja a Z68-as lap. Biztos vagyok benne, hogy őszre már elérhető lesz mindannyiunknak.

 

Kapcsolódó termék:

Gigabyte Z68X-UD3P-B3 alaplap (s1155)

SSD meghajtók