2011. június 23., csütörtök

1 milliárd látogató havonta

A Google weboldalainak több mint egy milliárd egyedi látogatója volt májusban. Ez az első alkalom, hogy egy internetes cég átlépte ezt az álomhatárt, a comScore kedden közzétett adatai szerint.

Az elmúlt egy évben a Google egyedi látogatóinak száma mintegy 8,4 százalékkal emelkedett havi szinten, és pont ez kellet ahhoz, hogy átléphessék az egy milliárdos küszöböt. Eközben a két nagy rivális, a Microsoft és a Facebook sem tétlenkedett. A májusi adatok alapján a Microsoft megtartotta második pozícióját 905 millió egyedi látogatóval, ami körülbelül 15 százalék emelkedést jelent. A harmadik Facebook 30 százalékos növekedéssel 714 milliós látogatószámot ért el.

Említsük meg a korábbi harmadik helyezett Yahoo-t is, amely 689 millió látogatót kapott az oldalaira, ami éves szinten 10,8 százalékos bővülést jelent. A Yahoo-t tavaly októberben taszította le a negyedik helyre a Facebook és került fel az impozáns hármas közé.

A comScore mérései valójában becslések, amelyek a televíziós nézettséget mérő és általánosan elfogadott Nielsen-hez hasonlóan két millió internet felhasználó szokásaira alapulnak. A comScore ezeket az adatokat finomítja, mégpedig olyan page view infók alapján, amelyeket 100, nagyforgalmú webes tartalmat kínáló vállalattól kap. A megkérdezett 100 weboldal tulajdonosból több mint 90 küldi ezeket az adatokat rendszeresen, a Google nincs közöttük.

A Google nem kívánta kommentálni a comScore információit.

A comScore 2006 elejétől monitorozza a globális egyedi látogató számokat. Akkor már a Google számára havi 496 milliót tartottak nyilván, míg az első helyezett Microsoft az MSN keresőt is beleértve 539 milliós látogatószámnál tart(hat)ott.

Azóta a felnövő Gmail és a felvásárolt YouTube erőteljesen megdobta az összesített havi látogatottságát a Google égisze alatti weboldalaknak, nyilván a kereső népszerűségének növekedésével támogatottan.

A marketingesek számára az abszolút látogatószám kicsit szimbolikus, inkább az oldalakon töltött idő a fontos mérőszám, amikor a hirdetések elhelyezésén gondolkodnak. És ebben a kategóriában a Facebook magabiztos előnyre tett szert, pedig nem is oly régen, novemberben hagyta maga mögött a Google-t és év elején vette csak át a vezető szerepet a Microsoft-tól.

Mi felhasználók - májusi adat - 240 milliárd percet töltünk havonta a Facebook-on, ez 66 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A Microsoft 204 milliárd percünket rabolja el 13,6 százalékos növekedés mellett. A harmadik Google 13 százalékot tudott bővülni, így kereken 200 milliárd percünket köti le.

Ennek tükrében érthető, hogy a Google komoly beruházásokkal szeretné a hirdetőket és a felhasználókat saját oldalaira csábítani, hiszen a tét nem kicsi.

Forrás: Wall Street Journal Blog