2011. június 6., hétfő

Bemutatunk egy SSD-t testközelből

SSDMLC96GSVP100S296G_160_130[1]Úgy gondoltuk, hogy egy kicsit több időt szánunk egy SSD megismerésére és bemutatására. Éppen azért, hogy olyan kérdésekre is választ adhassunk, amelyeket az elmúlt hetekben a vásárlóink tettek fel. De nem késtél még le semmiről, kérdezz bátran vagy tesztelj te magad is!

Gyakorlati szempontból közelítve egy SSD-hez, a sok-sok előnyéből következően van pár felhasználási terület, amelynél már mindenképpen javasoljuk áttérni rá. A nagy tároló kapacitású merevlemezt még nem lehet lecserélni SSD-re, ezt ne is kérje számon senki, de nem is erre való igazán. Azonban pár területen - szerintem - bőven meghálálja a rá költött forintokat. Melyek ezek?

SSD laptopban

Egy olyan laptop merevlemezét érdemes kiváltani, amelyet nem adattárolásra használsz. Alapból nem ajánlott több száz gigabájt tárolását a noteszgép winchesterére bízni, hiszen nem éppen biztonságos hely. A laptop belsejében melegebb van, a merevlemez halála már 65 fok körül is bekövetkezhet. A gépet elég csak arrébb tenni az asztalon és picit lekoccantani, nem biztos, hogy a  forgó lemez ezt túléli.

SSDMLC96GSVP100S296G[1]

De nem ezek az én szempontjaim a csere mellett érvelve. Az SSD simán kibírja a fentieket, de a laptop használat szempontjából ne a baleseteket említsük. Sokkal gyakorlatiasabb az, hogy a komótos, 5400 rpm-es háttértároló helyett egy villámgyors tárolót kapunk. A boot és leállítási idő, a programok betöltődése és a fájlok megnyitása, másolása a töredékére csökken - minden laptop esetében.

Az SSD még nagyobb igénybevétel esetén sem forrósodik fel úgy, mint a hordozható gép merevlemeze, nem járul hozzá a gép fűtéséhez. A laptop érezhetően hűvösebb lesz, a ventilátor nem pörög annyira. Az összes alkatrésznek jót tesz az alacsonyabb működési hőmérséklet, tovább fognak élni.

A következő ok, ami mellette szól, hogy kevesebbet fogyaszt, így az akkumulátorból kevesebb energiát von el. A laptop üzemideje és az akkumulátor élettartama is megnövekedik, bár nem annyira látványos az eredmény, mint a sebességnövekedés esetén.

SSD PC-ben

A mai asztali gépekben több száz gigabájtos merevlemez teszi a dolgát. Szerintem majdnem mindenki küszködik azzal a problémával, hogy alig van hely már a háttértárolón, és ez bizony nagyon be tudja lassítani az operációs rendszert.

Ugyanis a Windows a működése során számos adatot ír és olvas a merevlemezről, az ezzel töltött idő nagyban befolyásolja az egész gép sebességét. A széttöredezett adatok a HDD-t arra kényszerítik, hogy a fejeket ide-oda mozgassa az éppen szükséges fájlrészletek után kutatva, ilyenkor a lemez cache memóriája sem sokat ér.

Ha éppen másolsz a lemezen vagy torrentezel, egy nagyobb alkalmazást szeretnél megnyitni, képekkel, videókkal dolgozol, akkor tapasztalni fogod a merevlemezed sebesség korlátait. Én azt javasolom, hogy ha egy nagyon nagy, mondjuk egy terabájtos merevlemezed van, akkor az operációs rendszert ne is telepítsd rá, nem erre való.

Tedd inkább a Windowst egy SSD meghajtóra a rendszerfájlokkal, virtuális memóriával és a leggyakrabban használt alkalmazásokkal együtt. Ha erről fut a géped, a sebességnövekedés le fog nyűgözni, pedig ugyanarról a PC-ről van szó.

Bemutatjuk az SSD-t

Mindezeket az érveket szeretnénk a következőkben alátámasztani konkrét adatokkal. Ezért kibontottunk egy Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive Upgrade Bundle Kit Retail SSD meghajtót és betesszük különféle hardver környezetbe, hogy megmérhessük a konkrét sebesség adatokat.

SSDMLC96GSVP100S296GR_1[1]

Miért erre a modellre esett a választásom, arról a teszteknél még szó lesz.

Tesztelj vagy kérdezz!

Beveszünk téged is a teszt csapatba. Először a kérdéseidet várjuk az SSD-vel kapcsolatban, illetve írd meg, hogy mit szeretnél kipróbálni, milyen adat érdekel. Ha a lehetőségeink adottak hozzá, megmérjük neked.

A mérések után következik a teszt testközelből. A mérésekhez használt konfigurációt te magad is kipróbálhatod az ügyfélszolgálatunkon egy később meghirdetett nyílt nap keretében.

 

A kérdéseket és kéréseket a Facebook oldalunkon, a fórumban várjuk:
Kipróbálom az SSD-t

Kapcsolódó információk:

Melyik a legmegfelelőbb SSD a számomra?
SSD vagy HDD: Melyiket válasszam?
Z68 + SSD cache: nézd meg a saját szemeddel!

Kapcsolódó termékek:

Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive Upgrade Bundle Kit Retail

SSD meghajtók