2011. június 23., csütörtök

Kést szúrnak a Skype szívébe

A Microsoft a napokban vásárolta fel a Skype-ot, az üzlet az év végéig fog teljesen lezárulni. De már itt is van az első feketeleves, a kereső óriás Google a Chrome böngészőbe fogja beépíteni a valós idejű videó és audió chat-et. Ehhez sikerült megszereznie az Opera és a Firefox együttműködését is.

Talán ezzel megpecsételődött a Skype egyeduralkodásának korszaka? Ki tudja ezt előre, de nagyon érdekes projekt a Google WebRTC-je. A Gmail és a Google Talk felhasználók már tudnak képben és hangban, valós időben csevegni egymással, ezeket a tapasztalatokat ülteti át a Google az új, nyílt forráskódú projektjébe.

Az ilyen valós idejű kommunikációt (RTC) lehetővé tevő, egyszerű JavaScript API kerülne a Chrome böngészőbe. A Google így Skype-szerű, HTML5 kommunikációs kiegészítők készítését biztosítja bármilyen webes alkalmazás fejlesztő számára. Sokféle egyedi chat szolgáltatás készülhet majd, a weboldalak funkcionalitását kibővítve és ezáltal a különálló asztali alkalmazásokat háttérbe szorítva.

Ha bejön a Google számítása, akkor rövid időn belül az Opera és a Firefox is elkészíti - magára szabottan - a saját megoldásait. Így a három meghatározó böngésző tudni fogja azt, amit a Skype ma nyújt. Mit lép vajon erre az új gazda Microsoft?

Akit érdekel a téma közelebbről is

- az API leírását itt találja: WebRTC Code and API
- és kövesse a WebRTC projekt blogját: WebRTC Blog