2011. június 16., csütörtök

SSD testközelből 2. - a PC-ben

Úgy gondoltuk, hogy egy kicsit több időt szánunk egy SSD megismerésére és bemutatására. Betettük egy ősi asztali masinába, lássuk mit kezdenek egymással a gépek. Hamar összebarátkoztak és a tesztek is simán lefutottak. Nézd meg, milyen eredménnyel!

Miért pont ezt?

Két szempontból érdekes a kérdés. Miért pont ezt az SSD-t vettük elő a teszteléshez és miért pont egy ilyen géppel kezdtük a méricskélést?

A kiválasztott, hosszú nevű Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive Upgrade Bundle Kit Retail csomagban minden benne van, ami a különféle konfigurációkba, laptopokba vagy PC-kbe történő beszereléshez szükséges lehet.

Van beépítő keretünk, ami segítségével a 2,5 collos meghajtó beépíthető egy 3,5 collos merevlemez helyére. Kaptunk az építkezéshez csavarokat és egy csavarhúzót is, házi barkács során jól jöhetnek. A csomag tartalmaz SATA kábelt - erre fogadásom van, sokan nem gondolnak, hogy kellhet -  és egy nagyszerű tokot is.

Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive Upgrade Bundle Kit Retail

A tok az SSD átmeneti tárolásán kívül másra is jó. Valójában egy külső merevlemez háznak felel meg, az SSD-t beletéve külső USB tárolónak használhatod. Természetesen USB kábel mellékelve. Így ez a kit tényleg egy multifunkcionális felhasználáshoz tartalmaz már minden jót. Ráadásul ez a modell az egyik legjobb ár-érték arányú SSD modellünk, ez is nyomós érv volt a válogatásnál.

SSD vs. HDD szemtől szemben

A PC konfigurácó kiválasztása során azért egy régi típust választottunk, mert ilyen tesztek a neten nincsenek, mindenki hiper-szuper Core i7-esekkel bűvészkedik. A többség pedig nem ilyen gépeket használ, véleményem szerint pedig a korábbi asztali gépek is gazdaságosan felpörgethetők egy SSD-vel.

A konfiguráció

cpu-z_alaplap

Alaplap: MSI MS-7309
Processzor: AMD Athlon 64 LE-1640
Memória: 2 GB Kingston ValueRam DDR2 667 MHz
Merevlemez: WD Caviar 80 MB

cpu-z_cpu

Bekapcsolás

Minden a bekapcsolással kezdődik, most sem volt másképp. A Windows 7 operációs rendszert újra telepítettük, hogy ez ne számítson sokat az indulási idő megmérésénél. A stopper a bekapcsoló gomb megnyomásakor indult és a Windows teljes felállásáig futottak a másodpercek.

Merevlemez: 46,71 s

SSD: 34,48 s

Abszolút értékben a különbség 12 másodperc (-26 %), az SSD hozta a formáját, csak szegény konfigurációnk nem képes ennél többre. A merevlemez tesztektől ennél nagyobb különbségre számítok.

A merevlemez vesszőfutása

A teszteléshez két programot használtunk. Az egyiket kényelemből, az ATTO merevlemez tesztelő programja több méretű fájllal is lefuttatja a szekvenciális írási és olvasási tesztet automatikusan. A kapott grafikon széles spektrumban ábrázolja a meghajtó képességeit. A másik választás a CrystalDisk HDD teszter lett, melyet azért választottunk, hogy az ATTO mellett legyen egy kontroll adatunk is és ne csak bonyolult grafikonok. Nem mindenki szereti.

Mindkét program free, tehát a méréseket otthon bárki elvégezheti maga is, így össze tudja vetni, nála mekkora gyorsulás érhető el. Ha más fajta mérést szeretnél, csak a Facebook fórumunkban írd meg és lehetőség szerint sort kerítünk arra is.

Átépítés előtt megnyúztuk a 80 MB-os Caviar merevlemezünket. Hihetetlen, hogy ez a példány még mindig gond nélkül működik. Persze csak magázva szóltunk hozzá, nehogy megsértődjön.

ATTO Disk Benchmark HDD

A kis méretű fájlok esetén gyakorlatilag feladta a harcot és a korához mérten, komótosan írt és olvasott. 8 kB-tól megemberelte magát és hozta a 45-58 MB / s sebességet, ami nem rossz még ma sem. Nem árulok el titkot, hogy az SSD-nek nem volt versenytársa a WD merevlemezünk.

ATTO SSD

A kisméretű (0,5-16 kB) fájlokkal az SSD is megküzdött, már a maximumokhoz mérten, hiszen 11,8 és 80 MB / s közötti olvasási sebesség mellett már 8 kB méretnél is 139 MB / s sebességgel tudott írni. Ez több mint a duplája egy merevlemezének.

32 kB feletti fájlmérettől azonban beindult a turbó, írás során 180 - 203 MB / s maximális sebességet tudta stabilan hozni az SSD-nk, olvasáskor kicsit gyorsabb volt, 225-232 MB / s átlagsebességet értünk el. Ellenőrzésképpen a CrystalDisk adatait is megnéztük, ez a program a sok-sok csík helyett nagy számokkal illusztrálta a tapasztalatait.

A Western Digital merevlemez kénytelen volt elviselni még egy kihívást. Szekvenciális írás tesztünk eredménye 58,45 MB / s, az olvasásé 58,66 MB / s lett, ami a fájlméret csökkentésével egyre szerényebb értéket mutatott.

CrystalDisk HDD

Megkockáztatom, hogy az SSD még élvezte is a versengést, egy cseppet sem melegedett fel, mintha nem is élne, olyan hűvös maradt. A monitoron olvasható számok alapján azonban megdolgozott a pénzéért.

CrystalDisk ssd

A szekvenciális 224,5 MB / s olvasási sebesség már majdnem a Kingston által a terméklapon feltüntetett maximális 230 MB / s érték, ebben nem csalódtunk. Az írás során elért 179,4 MB / s is ennél a modellnél elérhető felső határ közelében van, egy merevlemez képességeihez pedig nem is hasonlítható.

Konklúzió

Egy öregecske számítógép felturbózása nem kis fejtörést okoz, mert igen költséges tud lenni, már-már egy új gép árával vetekszik. Ha az operációs rendszernek egy SSD-t választasz lakhelyül és erre teszed a memória cache fájlt is, akkor a gép egyből szárnyakat kap. A rendszer indítása és leállítása mellett sokkal fontosabb, hogy az alkalmazások betöltése, a programok közötti váltás és a fájlok megnyitása mennyire felgyorsul.

Az SSD többi előnye, a kis áramfelvétel, az alacsony működési hőmérséklet és a tartósság most nem számít annyira. Ha a géped végképp nyugdíjba megy majd, akkor a megvásárolt SSD és a tok egy villámgyors külső, tekintélyes USB meghajtóvá válik, ami még sokáig szolgál téged, vagy egy Z68-as alaplapban merevlemez cache-ként használhatod még.

 

A kérdéseket és kéréseket a Facebook oldalunkon, a fórumban várjuk:
Kipróbálom az SSD-t

Kapcsolódó információk:

Bemutatunk egy SSD-t testközelből

Melyik a legmegfelelőbb SSD a számomra?
SSD vagy HDD: Melyiket válasszam?
Z68 + SSD cache: nézd meg a saját szemeddel!

Kapcsolódó termékek:

Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive Upgrade Bundle Kit Retail

SSD meghajtók