2011. június 21., kedd

SSD testközelből 3. - a laptopban

Úgy gondoltuk, hogy egy kicsit több időt szánunk egy SSD megismerésére és bemutatására. Most egy laptopot szemeltem ki, érdekes kérdés lesz, hogy a boot időben és a laptop akkumulátorának élettartamában hoz-e javulást, és mennyit a Kingston 96 GB-os SSD-nk.

Még mielőtt atomjaira bontanánk a laptopot, elkészítettük a saját merevlemezével a teszteket, így az SSD mérésekor már látjuk is a különbségeket. No, meg kicsit tartottam attól, hogy a laptop gazdája nem adja vissza a flash meghajtót, annyira megtetszik neki.

A PC-ben nem számított túlságosan az SSD energiatakarékos működése, legfeljebb a lelkiismeretem lehetett nyugodt, hogy egy hangyányival hozzájárultam a nagy globális energia spóroláshoz.

A SSD a korábbi tesztek során jéghideg maradt, sehogyan sem tudtuk tűzbe hozni, ez viszont a laptop esetében nagyon jó dolog, hiszen a merevlemez nem kis hányadban felelős a noteszgép felmelegedésében. Ez a jelenség most megoldásra talál.

De kanyarodjunk vissza az elejére, a laptopot mérjük le az eredeti merevlemezes összeállításban. A kiszemelt példány egy átlagos Toshiba L500 hordozható számítógép és Intel Core 2 Duo motorral működik. A merevlemez a laptopokban használt SATA 5400 rpm fordulatszámú, 320 GB-os HDD, semmi különös ismertető jele nincs.

CPU-z

A bekapcsolást követően a merevlemezes kiépítésben 51,68 másodperc alatt állt fel a Microsoft Windows 7 operációs rendszer. Az merevlemezt kicserélve az SSD-s konfigurációnak erre mindösszesen 32,13 másodpercre volt szüksége. Talán érdekes lehet a számodra, a Windows 7 SSD-re telepítése összesen 16 perc alatt lefutott a notebookon.

A merevlemez nem kerülte el a sorsát, jól megnyúztuk a korábbi tesztnél használt ATTO és CrystalDisk programokkal is, bele is izzadt rendesen szegény. Az ATTO a különféle méretű fájlokkal az alábbi eredményeket tapasztalta:

ATTO Disk Benchmark HDD

A korábbi PC-s teszt öregecske merevlemezéhez képest jelentősen nagyobb sebességre képes modern HDD kicsit jobban felzárkózott az SSD-hez, de még mérföldekre van tőle. A mérést az SSD-vel is elvégeztük, íme:

ATTO Disk Benchmark SSD

Elsőre látható, hogy az SSD ugyanazt tudja egy öregebb masinában, mint egy modern laptopban, a teljesítmény mutatói nem függnek a futtató környezettől. A merevlemezünket azonban megint jól helybenhagyta az SSD, de erre számítottunk.

A CrystalDisk átlagos teljesítményt mutató számai még látványosabban rávilágít a két technológia közötti különbségre, először a HDD-vel mért számokat mutatom meg.

CrystalDisk HDD

Az SSD adatait már fejből mondjuk, de a bizonyíték kedvéért a mérést megismételtük vele is.

CrystalDisk SSD

A szekvenciális írás és olvasás több mint duplája a flash meghajtó esetében, átlagos, 512 kBájtos fájlméret esetében pedig több mint hatszoros a gyorsulás. A mérések végeztével nem hagytuk azonban nyugodni a laptopot. Elindítottunk rajta egy filmet, hadd fogyjanak az elektronok az akkumulátorból, derüljön ki végül, nő-e egyáltalán a használati idő.

A merevlemezzel a fedélzetén, egy teljes feltöltéssel - nem új laptopról van szó, több mint egy éves - pontosan két óráig volt működőképes a noteszgép. Az SSD-vel hasonló, folyamatos és intenzív használat mellett 2 óra 30 percet mértünk. Számomra ez jelentős különbség már.

Konkluzió

Egy SSD használata egy laptopban több, mint kívánatos, már-már elkényeztető. Az átlagos 4-6 szoros gyorsulás, a megnövekedett akkumulátor idő és a hűvösebb működés mind-mind mellette szólnak.

Természetesen nem felejtem el, hogy a laptopban gyárilag 320 GB-os merevlemez volt, az SSD pedig "csak" 96 GB. A laptop gazdája okos ember, nem a sérülékeny hordozható gépen tárolja az adatait, csak a legszükségesebb programokat telepíti fel, így a 96 GB bőven elegendő lenne számára. Nyilván ez felhasználó függő és igencsak nyomós érv lehet a döntésben, azonban kis szervezéssel bőven áthidalható.

Mennyire megbízható az SSD?

Még egy fontos paraméter, amiről eddig nem volt szó. Gyártótól függő információ, hogy egy merevlemez mit bír ki. Legutóbb megnéztem, egy Caviar HDD maximum 1014 bit elolvasása után hibázik biztosan, ez átlagos használatot feltételezve kb. 300.000-500.000 üzemórát jelent. Az SSD MFTB-je (a meghibásodások között átlagosan eltelt idő) 1 millió üzemóra. Az SSD-hez is három év garanciát kapsz ugyanúgy, mint a merevlemezekhez, tehát egyáltalán nem igaz az a tévhit, hogy az SSD nem elég tartós. Láthatod, tovább tart.

 

A kérdéseket és kéréseket a Facebook oldalunkon, a fórumban várjuk:
Kipróbálom az SSD-t

Kapcsolódó információk:

Bemutatunk egy SSD-t testközelből
SSD testközelből 2. - a PC-ben

Melyik a legmegfelelőbb SSD a számomra?
SSD vagy HDD: Melyiket válasszam?
Z68 + SSD cache: nézd meg a saját szemeddel!

Kapcsolódó termékek:

Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive Upgrade Bundle Kit Retail

SSD meghajtók