2011. június 10., péntek

Windows 8 új felhasználói felülete

Sok videó és fotó keringett már a Steve Ballmer által Windows Next-nek nevezett, valójában a nyolcadik ablakos operációs rendszerről. A 2011-es tajvani Computexen lehullt a lepel és eloszlott minden kétely (?), a Microsoft hivatalosan is előrukkolt az új Windows 8 felhasználói felületével.

Nem lepődtem igazán semmin, hiszen már évek óta halljuk, hogy a Windows előbb-utóbb érintésre fog működni. A leköszönő Microsoft alapító, Bill Gates már akkor mondta - ez a Windows 7 megjelenése előtt volt - hogy a fia egy olyan érintőképernyős laptopot használ, amihez nem kell billentyűzet. Ezen a Windows egy következő, a hetes utáni verziója fut már.

Ekkor Gates azt vízionálta, hogy a jövő számítógépe az érintőképernyő köré épül, az operációs rendszer felületében nem lesz különbség a PC, laptop, okostelefon, játékkonzol vagy egy intelligens hűtőgép között. Mindegyiket érintéssel fogjuk vezérelni.

Nos, én ezt vélem felfedezni a W8 új megjelenésében. Ami viszont izgalmasabb, az majd a látványos máz alatt lesz. A tehc-eket az foglalkoztatja, hogy milyen fájlkezelő lesz a Windows Next alatt, ami kiszolgálja majd a 2015-ben elérhető hatalmas meghajtókat és milyen válasz lesz a Google OS napokban megjelenő kihívására.

Amíg ezeket is megtudjuk, gyönyörködjetek a Windows 8 demóban. A 32 perces anyagban Mike Angiulo mutatja be a Windows 8 érintőképernyős felületét.