2011. július 28., csütörtök

A Microsoft leszámolt az Office XP-vel

2011. július 12.-én lezárult a Microsoft Office XP támogatási időszaka, a továbbiakban nyilvános porgram javításokat már nem tesz közzé a vállalat.

A Microsoft terméktámogatási politikájának megfelelően az Office XP kilépett az úgynevezett kibővített támogatási fázisból (Extended Support) és gyakorlatilag végképp nyugdíjba vonult. Egyes egyéni megállapodásokat és prémium támogatási csomagokat ez nem érinti.

Ezentúl az automatikus frissítési napokon (minden hónap második keddjén) már ne várjunk javítást az Office XP-hez, mert már nem fog érkezni. Hiába fedeznének fel biztonsági rést vagy bug-ot a programban, annak javítása (publikusan) már nem történik meg.

Épp ezért érdemes elgondolkozni - sőt inkább meglépni - a szoftvercsomag frissítésén, ami majd tíz éve jelent meg, még 2001 tavaszán. Az Office XP nagyon sok újítást tartalmazott a korábbi verziókhoz képest, például vele együtt mutatkozott be a SharePoint, a beszéd felismerés, a feladatsor (Task Pane), az adatkapcsolat varázsló az Excelben, a szabályok az Outlookban és így tovább.

A frissítések elmaradása a biztonsági kockázat megnövekedése mellett semmilyen hatással nincs az Office XP működésére, az aktivált szoftver továbbra is használható.

A legújabb Microsoft irodai programcsomag, az Office 2010 idén nyáron bővült a felhőszolgáltatással, az Office 365-tel, ami az Office fájlok netes tárolását, megosztását és böngészőben történő szerkesztését valamin online kommunikációt biztosít havi előfizetési díjért (az Office-t így nem kell megvásárolni, csak bérelni).