2011. július 4., hétfő

Most érdemes eljönni hozzánk!

Úgy gondoltuk, hogy egy kicsit több időt szánunk egy SSD megismerésére és bemutatására. Az elmúlt hetekben meg is tettük, betettük PC-be és laptopba, megmértünk mindent, amit kérdtetek tőlünk. Utolsónak megnéztük még, hogy mit kezd egy méretes ISO fájllal és mire képes másolás közben. Ha látni szeretnéd élőben, akkor gyere el hozzánk!

Eddig már bemutattuk, hogy az SSD-nk mire képes egy régebbi PC-ben és mennyire tudja feldobni egy laptop teljesítményét. Sok olyan információt is elmondtunk, amire kíváncsiak voltatok és nem derül ki az SSD terméklapok olvasásakor.

1 TB-os merevlemezzel szemben

A harmadik mérési körben az SSD belátogatott egy modernebb, Core 2 Duo E7500-as gépbe is és megmérkőzött az abban található 1 TB-os Samsung merevlemezünkkel is. Van néhány érdekes tény, amit a nagy fájlok másolásakor tapasztaltunk.

cpu

A szokásos tesztjeinkkel kezdtük a méréseinket. Az SSD ugyanazokat a sebesség adatokat hozta, mint korábban, de ezt már tisztáztuk is. Az SSD teljesítménye nem függ attól, milyen gépbe kerül, de kontrollként a mérési eredményeket újra közzé tesszük.

mainboard

Az ATTO program sokféle fájlmérettel megizzasztja a HDD-t és az SSD. Az alábbi grafikonon láthatjuk, hogy a kis fájlok és a nagyobb állományok szekvenciális írása és olvasása milyen eredményt hozott az 1 TB-os HDD esetében:

atto_hdd

A 100 MB/s körüli írási és 115-120 MB/s-os olvasási sebesség már elég jónak tűnik, de az SSD még mindig közel a duplájára képes és ezt kicsit alább elmondom, hogy még miért is érdekes.

atto_ssd

Mielőtt erre rátérnénk a CrystalDiskMark eredményét is megmutatom, a program a kisméretű és a nagyméretű állományokra egy-egy átlagos sebességadattal a fenti grafikonoknál egyszerűbb összehasonlítást tesz lehetővé. A HDD eredménye:

crystal_hdd

Szinte valóban pont a dupláját hozta az SSD az 521 kbájtos állománnyal, a kisméretű fájlok esetében azonban fényévekkel elhúzott:

crystal_ssd

Most jöjjön még egy lényeges és érdekes információ, ami még az SSD mellett szól. Az eddigi mérések úgynevezett szekvenciális írási és olvasási adatok. Ez azt jelenti, hogy a program egy, például 512 kbájt hosszú adatot felír a merevlemezre és utána visszaolvassa azt. Ha a lemezünk üres vagy töredezettség mentes, akkor az egyes szektorok egymás után kerülnek a lemezre, így az elért sebesség kicsit magasabb, mint normál használat esetén.

Stabil sebesség minden körülmények között

Ugyanis nem minden másolás előtt töredezettség mentesítjük a merevlemezt és az sem biztosítható, hogy minden program és minden adatfájl egy egységben legyen a lemezen. És pont ez, ami az SSD-nél nem számít! Az SSD-t nem kell töredezettség mentesíteni, bármelyik adat elérése szinte ugyanannyi időt vesz igénybe. Lássuk ezt konkrét példákon keresztül.

Fogtam egy halom adatot és betettem egy ISO fálba, melynek mérete így 7,39 GB lett. Az ISO fájlt betömörítettem rar-ba a 7zip programmal. Lemértem az állomány kicsomagolásának, majd az ISO fájl átmásolásnak idejét egyik médiáról a másikra.

A 7,39 GB-os rar állomány merevlemezre történő kicsomagolását a Core 2 Duo gépünk 4 perc 2 másodperc alatt tudta le, ami átlagosan 31 MB/s (HDD-ről HDD-re) sebességet jelentett. Az SSD esetén erre a műveletre 2 perc 12 másodpercet kellett várnom, ez átlagosan 57 MB/s (SSD-ről SSD-re) adatátviteli sebességet takar.

Az érdekesség, hogy a merevlemez sebessége folyamatosan változott, le és fel ugrált annak függvényében, hogy a fej hol talált helyet a következő kiírandó adatcsomagnak és ezzel milyen messze került az olvasott adatoktól.

Tehát a lemez telítődésével és az adatok töredezettségével arányosan egyre lassul a HDD sebessége, ezt mindenki megtapasztalhatta már. Az átlagos sebesség az ilyen le és felugrások átlaga, ami ebben a mérésben ennyi lett, egy másik mérésnél egy másik eredmény lesz.

Az SSD esetében erről szó sincs, az átlagos adatátviteli sebesség az első bájttól az utolsó kiírásáig azonos maradt és attól sem függött, hogy a meghajtón az adatok mennyire töredezettek. A további tesztek ezt igazolni is fogják.

A következő mérésnél a 7,39 GB-os ISO állományt átmásoltam a merevlemezről a SSD-re és vissza. A HDD -> SDD irányban a másolás sebessége 105 MB/s, mely nem egészen stabil, de közel változatlan volt az egész folyamat közben. Valójában látható, hogy ez pont a merevlemez maximális olvasási sebessége, tehát ő fogta vissza az SSD-met.

A fordított irányban, SSD-ről a HDD-re 64 MB/s átlagsebességet sikerült elérnem, ami volt több (majdnem 100 MB/s) és volt kevesebb is (10-15 MB/s), attól függően, merre járt a fej a lemezen (no meg a windows mennyit cache-elt közben). Ha a winchesterem jobban tele lesz és a töredezettség mentesítést is hanyagolom, akkor ezt a sebességet már nem fogom tudni még megközelíteni sem.

Még egy mérést elvégeztem a teljesség kedvéért. Az ISO fájlomat átmásoltam ugyanazon a meghajtón levő egyik könyvtárból a másikra. A merevlemezen belül történő másolás 34 MB/s eredménnyel zárult, szintén szélsőséges értékek között ugrándozva. Az SSD stabil maradt ismét, 84,4 MB/s másolási sebességet az egész művelet során produkálta.

Miért lényeges a stabil sebesség? Azért, mert ez határozza meg, hogy egy műveletre 2 percet kell várnunk vagy bizonytalan ideig, 4-5 percig fog-e tartani, vagy az idő múlásával és a merevlemez telítődésével még tovább.

Kíváncsi vagy rá élőben?

Ha csak a saját szemednek hiszel, akkor nem tudunk mit tenni, megmutatjuk neked élőben. A Facebookon közzétett időben a Vevőszolgálaton kiállítjuk az SSD-t az egyik tesztelt konfigurációban. Kipróbálhatod, letesztelheted és megnézheted a saját szemeddel.

Most érdemes eljönni hozzánk!

Az SSD mellett számos érdekességgel várunk és lesz tombola is, amelyen - szokásunkhoz híven - nyerhetsz is. Részletek a Facebook oldalunkon!

Meghívó a Facebook-on

 

 

A kérdéseket és kéréseket a Facebook oldalunkon, a fórumban várjuk:
Kipróbálom az SSD-t

Kapcsolódó információk:

Bemutatunk egy SSD-t testközelből
SSD testközelből 2. - a PC-ben
SSD testközelből 3. - a laptopban

Melyik a legmegfelelőbb SSD a számomra?
SSD vagy HDD: Melyiket válasszam?
Z68 + SSD cache: nézd meg a saját szemeddel!

Kapcsolódó termékek:

Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive Upgrade Bundle Kit Retail

SSD meghajtók