2011. augusztus 22., hétfő

A HP kivonul a PC piacról

A világ legnagyobb PC gyártója és a Microsoft egyik fő partnere úgy döntött elég volt és értékesíti a PC gyártó üzletágát. Egyúttal kivonja a piacról a HP tabletPC-t a HP TouchPad-ot is, amelyek egy része már elő volt készítve a Microsoft Windows 8 telepítésére is. Ki lesz az új király a PC gyártók között és mi lesz a Microsofttal ezután?

A HP gyártotta a legtöbb PC-t (asztali számítógépek, hordozható számítógépek, beleértve a mini notebook-okat is) az elmúlt évben és idén is vezeti a képzeletbeli tabellát. A piaci termelés 17,5 %-a (tavaly 14,454 millió eladott PC) kerül ki a kezéből, amivel a Microsoft fő vásárlójának számított. Augusztus 18-án közölték a világgal, hogy megválnak ettől az üzletágtól, mely a TouchPad tabletek gyártásának megszűntetését is magával vonta.

A döntés érinti a webOS projektjüket is, ami annak felhagyásával jár. A pletykák szerint a Samsung az esélyes vevőjelölt, aki átveheti a HP birodalmat és versenybe szállhat a Dell (2.), Lenovo (3.), Acer (4.), Asus (5.) és Toshiba (5.) termékeivel. Ez a hat gyártó lefedi a piaci termelés 63-64 százalékát.

A HP azt reméli, prognosztizálja, hogy az új tulajdonos - bárki legyen is az - felfrissíti a kínálatot, bátrabban vállalkozik majd új dolgokra és megőrzi majd az elsőséget a PC gyártók között.

Hivatalosan a HP annyit közölt, hogy a vásárlók elvárásai és a globális gazdasági válság a PC vásárlásokra gyakorolt negatív hatása egyben új kihívások elé állította a gyártókat, és egy agilisabb és rugalmasabb új gazda új irányvonalat adhat majd a termelésnek.

A 30 éves PC lassan nyugdíjba vonul, a helyét más, komplexebb megoldások veszik át, mint például a TabletPC.

Sajnos a HP saját tablet márkája, a TouchPad nem hozta az elvárásokat és a konkurens termékeknél tapasztalható felfutást az eladásokban, ezért döntöttek a megszűntetés mellett.

A HP kivonulása több kérdést is felvet.

Először is, ki lesz az új titán, aki ezt a hatalmas gyártási kapacitást megörökli és mit kezd majd az ölébe hulló piacvezető szereppel?

Érdekes lesz az is, hogy a Microsoft miként éli meg az egyik legnagyobb vevőjének elvesztését, hiszen még nem tudható, hogy az új partner miként dönt, mennyi előre telepített licence-t vásárol meg a számítógépeihez, vagy esetleg mekkora mértékben bízza majd azt a leendő vásárlóira.

A Microsoft számára egyáltalán nem mellékes ez, most a Windows 8 bevezetésének küszöbén. Például számos TouchPadról kell a BestBuy munkatársainak eltávolítani a Windows 8 test build verziót, amelyet a Microsoft Build konferenciára telepítettek elő.

És még egy kérdés. Merre tart most a HP? Egyes bennfentesek nagyon hasonló jövőbeni utat látnak a HP és a Google tervei között, ami jelenthet egy nagy lehetőséget a Google számára (ugye most ő nem hardver gyártó még) vagy éppen ellenkezőleg, egy új vetélytársat kap az IT beruházások területén.

A végső - kicsit költői kérdésem: talán elkezdődött a klasszikus asztali PC hanyatlása és a HP-nál ezt látják már előre?