2011. augusztus 30., kedd

Ilyen lesz a Windows 8 fájlkezelője

Számomra egy igen érdekes blog bejegyzést tett közzé Steven Sinofsky a készülő Windows 8 fájlkezelőjéről. A legnagyobb érdeklődésre az új grafikus felület és a Windows 8 érintéssel történő vezérlésének (az egér és a billentyűzet mellőzésének) adoptációja számíthat, pedig más ínyencségeket is elolvashatunk benne.

Egy fájlkezelő tapogatással történő vezérlését már például Androidos környezetben kipróbálhattunk, de az ablakok atyjától méltán várunk valami nagy dobást. Az új UI (user interface), az Explorer kezelői felülete átveszi az Office-ban már bemutatásra került, Ribbon nevű felső menürendszert, persze egy fájlkezelőhöz való gombokkal.

Sinofsky a Windows 1.0 fájlkezelőjétől kezdve levezeti, hogy az új megoldás miért és miként született, és nekem itt ez volt a figyelemre méltó momentum. Azt, ügye, tudtuk, hogy a Microsoft a Windows fejlesztéséhez adatokat gyűjt tőlünk, de igen érdekes látni, hogy ezeket az adatokat milyen mélységig gyűjtik és miként használják fel.

Az Explorer esetében az egyes parancsok használatának számát, az Explorer felületén való kattintások módját és helyét, valamint egy sor egyéb (lásd a bejegyzésben) információt. Ezekből áll össze, hogy melyik a fontos parancs, melyik a szükséges funkció, és mit lehet a frontvonal mögé rejteni vagy teljesen elhagyni.

A Windowst sokan és sokféle okokból szidták és szidják, kinek ez nem tetszik, kinek az. Azonban ebben a bejegyzésben láthatjuk, hogy az asztal (bocs ablak) túloldalán ülve, milyen információkból és hogyan alakul ki egy új megoldás. És ne feledjük, most 2011 derekán dől el, hogy milyen lesz a szűk egy év múlva megjelenő Windows 8, amit lehet, hogy utána évekig használni fogunk. Vajon jó döntéseket hoznak a fejlesztők, jól mérik fel az igényeket?

A teljes blog bejegyzést itt találod:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/29/improvements-in-windows-explorer.aspx