2011. augusztus 30., kedd

Merész jóslat 2016-ra

A Google TV-ről már a piac egyszer kikiáltotta, hogy megbukott. A két nagy hardver beszállítóját a Google az alacsony eladások miatt rákényszerítette, hogy harmadára csökkentsék az áraikat, ezzel mindenki azt hitte, ez lesz a projekt halála. Kivéve a Google elnökét, Eric Schmidt-et, aki szerint 2016-ra a Google TV lesz maga a televízió.

Miről van szó? A Google eddig nem volt tartalomszolgáltató, az interneten fellelhető információt indexeli, kategorizálja és teszi könnyen elérhetővé, persze nem öncélúan, kicsit megfűszerezve reklámokkal, ami így az egyik legnagyobb IT céggé tette őt.

A Google TV egy olyan területre tör(ne) be, ahol a Google még nincs jelent, a TV műsorokba. Jelenleg a TV műsor egy egyirányú közvetítés, azt kapjuk, amit a szolgáltató (TV társaság) kínál nekünk. Tudunk váltani egyikről a másikra, majd vissza és körülbelül itt vége is a dolognak.

A Google TV egy Android operációs rendszer futtató set-top-box, ami így már felokosítja a TV-t, kiterjeszti az internet nyújtotta lehetőségekkel és szolgáltatásokkal, amelyek az Android Market alkalmazásaival napról napra bővülnek. A kudarc ezzel ott kezdődött, hogy aki leül TV-t nézni, abban nem merül fel az igény, hogy internetezzen, vagy okosTV-t kezeljen egy meglehetősen (a szokásos TV távirányítóhoz képest) bonyolultabb távirányítóval.

A TV már ott van a nappaliban és nem érezzük a kényszert, hogy elszaladjunk egy plusz dobozért (pár száz dolláros áron), ami intelligenciával ruházza fel őt. Megvagyunk nélküle, köszönjük.

De az emberiség évezredekig megvolt hamburger nélkül is, mégis tele a világ gyorséttermekkel. A Google TV-re is csak fel kell kelteni az igényt - Schmidt szerint és ez öt éven belül meghozza az áttörést. Kérdés, hogy a Sony és a Logitech mit szól ehhez.

Valószínűleg a Google sem erre a két beszállítóra alapoz. Egyrészről megnyitja a technológiát bárki számára, éppúgy, mint az Android-dal tette, másrészről a napokban vette meg a Motorola Mobility-t, akinek a második legerősebb üzletága az okostelefonok után épp a set-top-box gyártás.

Nyilvánvaló, hogy a Google TV célja nem az, hogy a YouTube, Facebook és egy sor kényelmi funkció a TV-n is elérhető legyen, ez csak egy eszköz arra, hogy a TV-t is meghódítsák a Google reklámok számára és egy újabb média felületet tudjanak a hirdetőiknek eladni.

Az utánunk jövő fiatal generáció pedig már ma megszokta, hogy az internet ott van a PC-n kívül a netbookban, okostelefonban, játékkonzolban, tabletben és miért ne lenne pont a TV-ben is? Ezt végiggondolva, Schmidt nem is álmodott túl merészet, csak a dátum kérdéses még.