2011. augusztus 23., kedd

A PC-k 42 százalékán Windows 7 fut

A Gartner Inc. előrejelzései szerint 2011 végére a világ számítógépeinek 42 százalékán már a legújabb Microsoft operációs rendszer, a Windows 7 fog futni.

Úgy tűnik, hogy a Windows 7 piaci részesedése tovább bővül, míg az Apple, Linux és Google hármas térnyerése lelassult. Előre láthatólag - persze a szezon még hátra van - az idén eladott új PC-k 94 százalékára Windows 7 kerül majd.

Egyrészről 2010-ben és 2011-ben az USA és az ázsiai, csendes óceáni térség vállalatai egyre gyorsuló IT beruházásai felgyorsították az új Windows 7 telepítéseket, azonban az elhúzódó európai válság, az instabil afrikai és közel-keleti politikai helyzet, valamint a Japán földrengés a globális fejlődést ezen a téren is jelentősen visszafogta.

A júniusi felmérés szerint (Forester) a vállalati asztali PC-k 21 százalékán volt Windows 7, a Windows XP részesedése ebben a szektorban még mindig 60 százalék körül mozgott.

A Gartner rövidtávú, 2015-ig előre mutató jóslása alapján a Windows 7 lesz az utolsó operációs rendszer, amelyet a vállalatok ilyen széles körben migrálnak. Emellett a cégek valószínűleg más alternatív operációs rendszerek felé is nyitni fognak, mint a felhő alapú és a virtualizációs megoldások.

Az Apple a 2010-ben elért 4 százalékos részesedését 2015-re 5,2 százalékra emelheti, ami még mindig nem jelentős kiesés a Microsoft számára.

A Linux nem szól bele a vállalti szegmens alakulásába, a részesedése 2 százalék alatt marad a közeljövőben is.

A sötét ló a Google Chrome OS, Android és webOS hármas. A Gartner nem várja a telepítések robbanásszerű elterjedését, nem is kalkulál velük a következő néhány évben, de ismerve a Google-t, nem biztos, hogy ez így is lesz.

A jövő év érdekesnek mutatkozik a Gartner véleményéből, mert számításaik szerint a Windows specifikus és az OS független alkalmazások aránya fele-fele lesz a vállalti beruházások körében. A végfelhasználói piacon ez az arány az OS független megoldások javára fordult már.