2011. augusztus 23., kedd

A Windows esete az USB 3.0-val

A Microsoft illetékesei megígérték - mi mást tehetnének?- , hogy a Windows 8 támogatni fogja az USB 3.0 szabványú eszközök már ma is elérhető új technológiáját, ami egyrészről csökkenti a globális káros anyag kibocsátást, másrészről takarékoskodik a laptopok akkumulátor idejével.

Kicsit mélyebbre kell tekintenünk, hogy megértsük, miért oly fontos ez. Jelenleg az USB 3.0 szabvány sem végleges, a teljes támogatottsághoz kiforrott hardver specifikáció kell. Továbbá biztosítani kell azt is, hogy a Windows kompatibilis legyen a korábbi USB 2.0 és 1.1, stb. eszközökkel is, miközben automatikusan felismeri és használja az új technológia képességeit.

A világon becslés szerint 10 milliárd USB eszköz van a háztartásokban és az irodákban, jelenleg ezek mind használhatóak a Windows aktuális, hetes verziójával. Azonban az USB 3.0 lehetővé tesz egy fejlett energiagazdálkodást, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy az eszközünk kikapcsolható, ha nincs épp rá szükség, illetve a használat igényei szerint változtatható a jel erőssége, ezen keresztül a felhasznált energia mennyisége.

Miért lenne jelentős e funkció mihamarabbi támogatása? A felhasználó szempontjából kézenfekvő előny lenne, ha a laptop akkumulátora minél tovább lenne képes életben tartani a gépünket, a rákapcsolt USB eszköz is takarékoskodna a gépben levő energiakerettel.

2015-ben a számítások szerint több mint 2 milliárd új SuperSpeed (USB 3.0) eszköz kerül a felhasználókhoz, az addig eladottak mellett ezek összfogyasztása már jelentős tényező. E fogyasztáson és az energia előállítása során a levegőbe kerülő káros anyagok mennyiségén csökkentene a Microsoft, ha megoldaná az USB 3.0 készülékek natív támogatását.

A Windows 8 asztali és szerver változatán 35 önálló csapat dolgozik jelenleg, szeretnék tartani a 2012 nyár eleji bevezetésének várható időpontját. Párhuzamosan készül a Windows 7 Service Pack 2 is, melynek "kívánság listáján" szintén szerepel az USB 3.0 támogatás.