2011. október 3., hétfő

A Kingston áttér a Single Rank modulokra

kingston_logo[1]A memória gyártók fokozatosan lecserélik azokat a memória modulokat, amelyeket Dual Rank memória címzéssel érhetnek el a kontrollerek és átváltanak a gyorsabb Single Rank címzésre. Itt a lista, hogy a Kingston mely moduloknál tette már meg ezt.

A széles körben elterjedt Dual Rank (128x8 1 Gb DRAM) memória szervezés lassabb a Single Rank (256x8 2 Gb DRAM) címzésnél, mert a memória kontrollernek minden adat eléréséhez két memória ciklusra van szüksége, ráadásul a két ciklus között várakoznia is kell. A Single Rank memóriák esetében az adatok eléréséhez egyetlen ciklus elegendő, mert az adatbusz teljes sávszélességét egy memória csoport használja.

A Dual Rank és a Single Rank memóriákat nem célszerű keverni. A modern memória kontrollerek tudják kezelni mind a Dual Rank, mind a Single Rank modulokat, ezért hardver oldalról az átállás nem jelent gondot. A gyártási költségek most érték el azt a szintet, ami már indokolja - megengedi az átállást.

A keveredés elkerülése végett, amely moduloknál elkezdődik a Single Rank memóriák gyártása, a korábbi Dual Rank modulok forgalmazását a Kingston abbahagyja.

Itt a lista, amely a jelenleg megszűnt és a helyettesítő memóriák gyártói azonosítóit tartalmazza:

kingston-single-rank-list

 

A váltás az egész memória ipart érinti, a Kingston az elsők között szeretne lenni az új modulok megjelentetésében.