2012. május 4., péntek

A gépednek is melege van

Én nagyon örülök a jó időnek. Panaszra nincs okom, az elmúlt tél nem volt a legkeményebbek egyike. A számítógépem azonban jobban szereti, mert hűvösebb levegő veszi körül. Még a meleg beköszönte előtt segítettem rajta, alaposan kitakarítottam. De elegendő neki ennyi gondoskodás a nyár előtt?

A számítógép belsejében megdöbbentő, hogy mennyi kosz gyűlik össze. Pedig három havonta alaposan kitakarítom, de a földön álló ház magába szívja a környezetében kavargó port, olyan mint egy beépített porszívó. A házon belül kavargó levegő a legapróbb nyílást is betömítheti és szépen beborítja az alkatrészeket a finom szemcsékkel.

Az elektromos alkatrészek sajátja, hogy a rajtuk átfolyó áram miatt hőt termelnek, amit a felületükön keresztül adnak le a számítógép belsejében mozgó levegőnek. Ha porosak, akkor drasztikusan csökken a hőleadási képességük. A környezeti levegő felmelegedésével tovább romlik a hőátadás mértéke és ez az alkatrészek túlmelegedéséhez vezet.

Tévhit, hogy csak az alkatrész túlhevülésével járó tönkremenetel veszélye fenyeget. Természetesen ez az egyik végállomás, amikor szegény pára megfő a nagy melegben. A másik veszély ennél alattomosabb. A melegebb alkatrész sokkal hamarabb öregszik, így rövidebb ideig él. Még az is lehet, hogy télen a hűvösben fog tönkre menni, sokkal hamarabb, mint kellene.

Ezért fontos, hogy a lehető legnagyobb tisztaság legyen a gépen belül, hogy az alkatrészek a lehető legtöbb hőt legyenek képesek leadni a környezetüknek. Így tovább szolágnak majd téged. Ezzel mindent megtettél a cél érdekében? Dehogy.

A zárt házban a levegő felmelegszik. Pont úgy, mint a kéményben, alulról elkezd felfelé emelkedni, általában itt találkozik a processzoron forgó ventilátorral, ami megpróbálja szétteríteni. Felette a tápegység szívja el a levegőt és a tápon keresztül a gép hátoldala felé szabadul meg tőle. Alapesetben. Azonban a levegő útját számos kábel akadályozhatja.

A nagytakarítás után nézd meg, hogy a fenti útvonalat követve mely nyílásokon léphet be a friss levegő, merre halad és hol távozhat. A legforróbb terület a grafikus kártya, az alaplapon a chipset (hűtőbordák vannak rajta) és a processzor, valamint a merevlemez. Tedd szabaddá a be- és kilépő nyílásokat, amennyire csak lehetséges.

A forró alkatrészek környezetéből a kábeleket vezesd el. A kábelkötegeket kösd szorosan össze, minél kisebb legyen a "légellenállásuk", minél kisebb mértékben akadályozzák a szabad légáramlást. A merevlemez esetében nézd meg, hogy alatta és felette van-e elegendő szabad hely, áthelyezéssel is biztosíthatsz neki tágabb teret.

A szellős ház fél siker. Ha úgy érzed, hogy a hátul kiáramló levegő még mindig nagyon meleg, akkor szükséges lehet egy kiegészítő ventilátor a házba. Ez ellen szól, hogy zajosabb lesz a konfiguráció, azonban nyáron inkább az alkatrészek védelme legyen fontosabb. 8 cm-est vagy 12 cm-est javaslok, amelyik épp befér, legalább a grafikus kártya fölé kerüljön egy. Úgy forgasd, hogy kifelé szívja a meleg levegőt.

Nagy általánosságban a merevlemez belső hőmérséklete legyen jelentősen 60 °C alatt, a processzor és a grafikus kártya 70 °C alatt. Ezek alapadatok, lehet velük vitatkozni, mert ennél magasabb hőmérsékletet is elviselnek, de az óvatosság - az öregedésre tekintettel - nem árt. A pontos hőmérsékletet szoftverekkel tudod mérni, de ha úgy érzed a kezeddel, hogy meleg a kiáramló levegő, az már nem jó.