2012. május 17., csütörtök

HDD: Seagate, Samsung, WD, nem tök mindegy?

Rossz hírem van annak, aki márka alapján választott eddig merevlemezt. A WD az elmúlt években szépen a szárnyai alá gyűjtötte a legismertebb márkákat (Maxtor, Seagate, Samsung, Toshiba) és ha reménykedtél abban, hogy hagyja gyárakat a saját útjukat járni, sajnos tévedtél.

A tavaly őszi tájföldi árvíz előbb szétborította az egész winchester gyártást, most pedig a Western Digital kezében fut össze minden. Mivel a WD több befektető tulajdona egyetlen szent tehén létezik, őt pedig Profitnak hívják. Tavaly év végén 30 százalékos forgalom csökkenésről beszéltek, de emellett erős akvizícióba is kezdett a cég.

Az okos döntések és a magas HDD árak révén idén már extra profitot is láttunk a gyorsjelentésekben. Ha egy üzlet beindul önszántából senki sem fogja leállítani, a WD is hagyja, hogy az árak csak lassan vánszorogjanak lefelé, miközben a tavaly kiürült zsebüket töltik fel.

Visszakanyarodok a címben feltett kérdéshez. Elvileg - és csak elvileg - lehet morfondírozni azon, hogy melyik márka terméke jön be, hol jobb a minőségbiztosítás vagy alacsonyabb az ár. A valóság azonban az, hogy a most érkezett Seagate 1 TB-os Barracuda merevlemezek címkéjén a Seagate és a Samsung felirat is olvasható.

A típusszámok a Seagate tartományából valók és minden azonosító szintén e márkáé, de középen ott díszeleg a  nagy Samsung felirat. Nem hinném, hogy a Samsung csak kisegítette a Seagate-et a merevlemez hiányból adódóan, hiszen korábban is volt erre példa, de akkor "tisztán" azt a márkát kaptuk. Például garancia cserében Samsung helyett Western Digital érkezett és így tovább.

Inkább az sejthető, hogy optimalizálják a gyártási folyamatokat és megszüntetik a párhuzamos szervezeti egységeket. E érthető, hiszen minek mindenből kettőt, hármat fenntartani, úgy is tisztában vagyunk, azonos hajóban eveznek.

Mindezt azért láttam érdemesnek elmondani, hogy senkit ne érjen meglepetés, ha Seagate merevlemezt rendel és Samsung HDD-t kap vagy fordítva. Sokféle variáció lehet még. Valójában nekünk mindegy, ha ez nem megy az árak és a minőség rovására.

Az azonban fájó, hogy a WD februárban a három évről 24 hónapra csökkentette a jótállási időt, mert ez azt vetíti előre, hogy a többi márkánál is így járunk majd.