2012. május 16., szerda

Pár trükk a jobb WiFi jelért

A laptopok, tabletek és okostelefonok terjedésével, aki intenetet használ szembesül a problémával, hogy a netet meg kellene osztani. Az említett eszközök mozgási szabadságának biztosítása miatt vezeték nélküli jelre van szükséged. A WiFi routerek szerencsére nem nagy kiadással beszerezhetők. Azonban, ha nem egy elektromágneses pajzzsal védett szobában fogod használni, akkor szembesülni fogsz azzal, hogy a jel erőssége hullámzik és gyakran meg is szakadhat a kapcsolat. Mit tehetsz ez ellen?

Ezek az eszközök a 802.11 technológia egyik szabványát használják vagy a 802.11g-t vagy az 802.11n-et. A WiFI router is lehet 802.11g vagy 802.11n típusú. Az 802.11n az újabb technológia, erősebb jelet és nagyobb sebességet kínál, de nem minden esetben. Sőt, belefuthatsz abba, hogy az 802.11n jelre állított router gyatrább teljesítményt produkál, mint a 802.11g társa.

A legelterjedtebb vezeték nélküli technológia jelenleg a 802.11g. Laptopok, netbookok és a mobil telefonok nagy része még ezt a technológiát használja. Az 802.11n típusú jel visszafelé kompatibilis vele, ha ilyen eszközzel csatlakozol hozzá, akkor visszaáll 802.11g-re. De sajnos ezzel teljesítmény romlás, értsd sávszélesség csökkenés is tapasztalható.

Nem baj, ha 802.11n routert vásároltál, sőt a későbbiekre való tekintettel javaslom is. Ha viszont jelenleg főleg 802.11g típusú eszközökkel csatlakozol hozzá, akkor az admin panelen konfiguráld a jel típusát nyugodtan 802.11g-re, mert lehet, hogy kétszer jobb lesz a teljesítménye. A továbbiakban minden adat és információ a 802.11g technológiára vonatkozik.

A 802.11g technológia maximális sávszélessége 54 Mbps, ami ideális esetben a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is elérhető. Nagy általánosságban a szokásos sávszélesség kb. 45 Mbps körül fog alakulni, szerencsés esetben e felett.

Ennek oka az interferencia. A router a 2,4 GHz frekvenciatartományt használja, a szabványos antennák maximális teljesítménye pedig kötött, általában 5 mW. A 2,4GHz nagyon elterjedt, nyílt frekvencia, a gyerekörző, a Bluetooth egységek, a szomszédok routerei és sok minden más használja.

A sok jelforrás kölcsönhatásba lép egymással és gyengítheti, elnyomhatja a másikat, attól függően, melyik nagyobb teljesítményű és melyik van közelebb a vevőhöz.Az interferencia folyamatosan változik, hol jobban zavar, hol kevésbé. A sok jelforrás közül kell a vevődnek, például a laptopodnak megtalálnia és kiszűrnie a saját routered jelét, hát nem kis feladat.

Segíts neki. A router admin felületén állíts be a jelforrás technológiáját (Wireless Network Mode), ha csak 802.11g kapcsolatra van szükséged, akkor nyugodtan csak azt. A sávszélesség ekkor fixen 20 MHz-re állítódik, ezt használják a 802.11g eszközök is. Általában 14 csatornája van a routernek, amelyen az eszközök kommunikálhatnak vele, ezek hasonlóak a TV csatornákhoz, mindegyiken más "műsor" jön.

A csatornák 5 MHz-enként követik egymást, az 1-es 2,412GHz, a 2-es 2,417 GHz és így tovább. Egy csatorna 20 MHz széles, tehát például a 2,452 GHz-en elérhető 9-es csatornára hangolt eszköz még kap jelet a szomszédos 8-as és 10-es csatornán, és gyengén, de eléri a 7-es és 11-es csatornákat is.

Ha a szomszéd a routerét szintén a 9-es csatornára hangolta, akkor a vevőd, például a laptopod, megkapja a te routered és a szomszéd routerének a jelét is. Mindkét jel gyengíti a másikat, ami sebesség csökkenéssel jár. Nézzük meg, hogyan.

Az adatsebesség és a fogadott jel forrásának hányadosát dBm-ben mérik. 0dBm megfelel 1 mW-nak, az 5 mW egyenlő 7 dBm-mel. Ez nem olyan fontos, csak tájékoztatásként írom. Az alábbi táblázat megmutatja, hogy a jel erősségének csökkenésével hogyan esik vissza a sávszélesség, a kötőjel itt mínuszt (csökkenés) jelent.

-66 dBm: 54 Mbps
-71 dBm: 48 Mbps
-76 dBm: 35 Mbps
-80 dBm: 24 Mbps
-83 dBm: 18 Mbps
-84 dBm: 12 Mbps
-85 dBm: 11 Mbps
-86 dBm: 9 Mbps
-87 dBm: 6 Mbps
-88 dBm: 5,5 Mbps
-89 dBm: 2 Mbps
-92 dBm: 1 Mbps

Ahhoz, hogy megtudd, ott ahol vagy, mekkora a jel pillanatnyi erőssége egy mérőeszközre van szükséged. Az internetről számos program letölthető, amely megméri az befogott jel erősségét, ezek közül én az ingyenes inSEDer programot használom. Jelenleg Windows és Mac operációs rendszerekre érhető el, de már fejlesztik az Androidos változatot is.A képen alul (színes kalap forma) láthatók az elérhető jelforrások és az, hogy ezek közül szinte mindegyik az egyes csatornán tolong. Jellemzően a routerek a gyári beállításokkal a 6, 9 vagy 11 csatornán vannak. Felül a zöld és narancssárga számok mutatják az egyes jelforrások jelerősségét. A -37 dBm kiváló, hiszen -66 dBm-ig a maximális 54 Mbps sávszélességet kapod.

Nincs más teendőd, mint keress egy szabad csatornát, amely mellett lehetőleg az eggyel nagyobb és az eggyel kisebb csatornán sincs másik router, azaz a kalap közepétől számított második csatorna már jó lehet. Például, ha nagyon sok jelforrás van, akkor a 6-os után következő második csatorna a 4-es vagy a 8-as, ha van bőven szabad jel, akkor úgy válassz, hogy a kalapok ne érjenek egynmásba.

Időszakonként azonban nézz vissza, hogy más nincs-e hasonló taktikán, mert ami ma szabad csatornának tűnik, arra holnap beköltözhet valaki más is.