2015. június 22., hétfő

Bemutatkozik az USB 3.1

Valószínűleg a következő hónapok az USB 3.1 körüli felhajtással fognak telni és várható lesz némi káosz majd a fejekben. A probléma forrása, hogy az USB-IF a most ismert USB 3.0-át átnevezte USB 3.1 Gen 1-nek, ami teljesen megegyezik az USB 3.0-val. Párhuzamosan megjelent az USB 3.1 Gen 2, ami sebességben a dupláját tudja majd. És még bemutatásra került a szimmetrikus elrendezésű USB-C csatlakozó, amely bármelyik szabványú USB 3.x portja lehet.Az USB 3.0 marad a legutolsó fő revízió az Universal Serial Bus (USB) háza táján. Most az USB Implementers Forum a jövőbeni eszközök könnyebb beazonosíthatósága végett átnevezte az USB 3.0-át USB 3.1 Gen 1-nek (USB SuperSpeed), ami azonban semmilyen technikai változással nem jár a specifikációban. Tehát az elméleti sebességhatár marad az 5Gb/s (600MB/s) és több áramot sem lehet a portból kisajtolni, mint eddig.

A busz végére applikált csatlakozó a gyártótól függő lehet, maradhat a hagyományos, kék színű USB-A, de lehet az új szimmetrikus USB-C is. Az USB-C az USB történetében az első olyan csatlakozó, ami megoldja a szimmetria problémát: már nem kell nézegetni, hogyan kell bedugni a pendrive-ot vagy kábelt, mindkét irányban működik a dolog.

Ha csak ennyi változás történt volna, akkor is lenne már egy kicsi keveredés, de van még valami. A Thunderbolt kihívására adott válasz az USB SuperSpeed+, ami szintén elméletileg képes a 10Gb/s (1,2GB/s) sebességre és a keresztségben az USB 3.1 Gen 2 elnevezést kapta.
A gyártók pedig teljes szabad kezet kaptak arra, hogy milyen architektúrában jelennek meg az USB 3.1 eszközökkel és a csatlakozókkal: mind a csatornák száma (ami az eltérő átviteli sebességet jelenti), mind a csatlakozó fizikai kialakítását illetően.
A flash tárolók valós csúcssebessége a csatlakozón és a alkalmazott szabványon felül a NAND flash konfigurációtól és a beépített kontroller típusától fog függeni a jövőben (is). Épp a kontroller / NAND páros miatt a korábbi USB 2.0 (USB HighSpeed) csatlakozóban használt új USB 3.0 / USB 3.1 eszköz akár kétszer gyorsabb lehet, ezért érdemes ezek megvásárlása mellett dönteni még akkor is, ha még nincs USB 3.x csatlakozónk.

Az USB 3.1 Gen 1 eszközök teljes mértékben visszafelé kompatibilisek az USB 2.0-val, csak a host eszköz sebességén fognak működni, de kihasználhatók vele az USB 2.0 port teljes képességei. Az USB 3.1 Gen 2 meghajtók szintén kompatibilisek visszafelé az USB 3.0-val és USB 2.0-val.

És akkor nézzünk egy konkrétumot is. A Kingston új mini méretű, pillesúlyú DataTraveler pendrive-ja már USB 3.1-re keresztelt csatlakozóval érkezik, pontosabban tehát USB 3.1 Gen 1-gyel. A pendrive adottságai 100Mb/s adatátvitelre képesek, ügye ez alatta marad a 600MB/s (5Gb/s) elméleti határnak. A 64GB tárolókapacitásig készülő apróság tehát nevezhető egyszerűen USB 3.1-nek.
Remélem hamar átszokunk majd az új megnevezésekre. Amíg nem jönnek a SuperSpeed+ sebességű kontrollerek a két generáció még keverhető bátran.

Kapcsolódó termékeink:

Kingston 16GB Data Traveler Micro USB 3.1 pendrive ezüst
Kingston 32GB Data Traveler Micro USB 3.1 pendrive ezüst
Kingston 64GB Data Traveler Micro USB 3.1 pendrive ezüst