2015. július 19., vasárnap

Rakj HDD-t vagy SSD-t az optika helyére a notebookodba

A Raidsonic Icy Box IB-AC642 és AC640 beépítő keret hamar népszerű lett a laptoposok körében. Egy második merevlemez vagy SSD beépítéséhez használható szerkezet kiváltja a ma már alig használatos optikai meghajtót a notebookban. Az AC642 csomagban található teljes értékű külső USB házba pedig betehető az optikai meghajtó, így semmi nem vész kárba.Elérhető már mindkét méretben, 12,5 mm-es és 9 mm-es ODD helyére beépíthető keret a Raidsonic kínálatában. Az Icy Box termékcsalád IB-AC640 (9 mm) és IB-AC642 (12,5 mm) termékazonosítójú meghajtó kerettel elfogadható költséggel felturbózható egy laptop, az optikai meghajt helyére egy HDD vagy SSD kerülhet.
Letörhetjük a tárolási korlátokat a laptopunknál: cseréld ki a benne levő merevlemezt egy SSD-re és máris mintha egy új géped lenne! Gyorsabban elindul, fürgén futnak majd a programok és a fájlok megnyitása, mentése és szerkesztése is gyorsabb lesz. A működése során kevesebb hőt fog termelni, hűteni sem kell oly nagy intenzitással.

De ugye, nem dobunk ki semmit, ami még hasznosítható, a kivett winchester átkerülhet az egyébként ritkán használt optikai meghajtó helyére. Az ODD mérete nem számít, mindegy, hogy a extra karcsú  (9 mm) vagy normál laptop magasságú (12,5 mm) volt-e, csak az említett Icy Box keretek közül kell a notebookod mértéhez passzoló.
Az AC642-es esetében sort pedig ugyanígy folytathatod, a kivett optikai meghajtó a keret mellé kapott USB házba költözhet (az IB-AC640-hez nincs külső USB ház!). Így később, ha egy lemezt kell olvasni vagy írni, külső USB meghajtóként még számíthatsz majd rá.


Persze előfordulhat az is, hogy a laptop tároló kapacitásából futsz ki és nem szeretnél SSD-re váltani. Ekkor a beépítő keretbe szerelt második merevlemezzel bővítheted a laptopodon a tárhelyed.