2015. július 29., szerda

Szükséged van-e USB 3.0 pendrive-ra, ha USB 2.0 portod van?

A kérdés teljesen jogos, hiszen az USB 3-as (USB 3.0, USB 3.1) pendrive önmagában sokkal gyorsabb elődeinél az USB 2.0-ás flash tárolóknál. Az is egyértelmű, hogy az USB 3-as portokban ez a többlet sebesség kamatozható, akár 22-szer gyorsabban végezhetünk az adatátvitellel. De mi van az USB 2.0 portokba dugott pendrive-ok esetében. Gyorsabb lesz-e az USB 3-as pendrive vagy így az USB 2.0-ás sebességével fog menni?

Az USB portoknál az USB 3.0 a legutolsó nagy revízió az USB 2.0 óta. Ugyanaz a csatlakozó maradt és az új eszközök visszafelé kompatibilisek, azaz használhatóak a korábbi USB 2.0 és USB 1-es portokban. Az USB 3.0 tízszeres  sebesség növekedést ígér az USB 2.0 képességeihez képest és egyúttal sokkal jobb energiagazdálkodást is.

Az USB 3.0 újabb, de nem alapvető fejlődésen ment keresztül nem is olyan régen. Az USB 3.1 két generációja jelent meg. Az USB 3.1 Gen 1 teljesen azonos az USB 3.0-val csak új a neve, semmilyen hardveres változás nem történt.

Az USB 3.1 Gen 2 vagy más néven az USB SuperSpeed+ a Thunderbolt csatlakozó riválisaként született meg és elméletileg 10Gb/s (1,2GB/s) adatátviteli sebességre képes. A második generációs eszközök többféle csatlakozóval kerülnek majd forgalomba, az eddig ismert USB csatlakozó mellett már kapható a szimmetrikus és kisebb USB Type-C is.

Nagy kérdés azonban a sebesség, tehát hogyan teljesítenek az új USB 3.0 / USB 3.1 pendrive-ok a régebbi gépek USB 2.0 csatlakozóiban. Először is vegyesen és mindenképpen gyorsabban, mintha egy USB 2.0 meghajtót használnál.
Ennek oka, hogy az átlagos USB 2.0 meghajtók messze nem használták ki az USB 2.0 port 400 Mbit/s (35-40 MB/s) sebességét. Az új pendrive-ok viszont már gyorsabbak ennél. Emiatt az USB 2.0 portba dugott USB 3.0 vagy USB 3.1 pendrive akár hatszor is fürgébben teljesítheti a rá bízott feladatot.
Az USB 3.0 és USB 3.1 már most is nagyon sok helyen elérhető, ezért ha új pendrive-ot vásárolsz, érdemes már az új, gyorsabb termékeket választanod, akkor is, ha még csak USB 2.0 portjaid vannak.