2015. augusztus 24., hétfő

Intel Skylake CPU és Z170 chipset


Összeáll az Intel új platformja: megérkeztek az első Skylake processzorok és a Z170 chipsetre épülő alaplapokból is egyre nagyobb a választék. A Kingston Fury és Predator memóriák megkapták a Skylake Ready minősítést, komplett DDR4 gépeket építhetünk az új hardverekből.
Augusztusban teljes mellszélességgel megindul az Intel új platformja. Az első két Skylake processzor a polcokra kerül és megérkeztek az első Z170-es alaplapok is hozzájuk. Az új inteles fejlesztési  mérföldkő számos már megismert  friss technológia egybegyúrását teszi lehetővé.

A Z170-es chip készlet a Z97-es gamer alapokat váltja majd le. A Skylake microarchitektúrával együtt egy sor technikai fejlesztés kerülhet az alaplapokra, amelyeket ugyan már eddig is ismertünk, de natív, chip készlet szintű támogatására eddig várni kellett. A központba a DDR4 memóriák kerülnek, amelyeket az új chip dual-channel módban kezel, miközben megmarad a DDR3L támogatás is.
A CPU és a chipset közötti kommunikáció a DMI 3.0 révén jelentősen felgyorsul és több PCI-E sáv kezelésére lesz mód. Ezzel a PCI 3.0 csatlakozó bővebb lehetőségeket és nagyobb sávszélességet biztosít elsősorban az új grafikus kártyák és M.2 vagy SATA Express SSD tárolók számára.

Az Z170 többlet képességei szükségessé tették a processzor tokozás megváltoztatását. A Broadwell  processzoroknál bevezetett 14 nm-es gyártechnológiával készülő hatodik generációs Core i CPU család socket 1151 aljzatba kerül, mindenképpen új alaplapokat igényelve. Szerencsére a processzor hűtő felfogatás nem változott, a korábbi 1150/1155/1156 hűtők használhatóak maradnak.

A Skylake sorozat első két tagja a felső kategóriából került ki, a hagyományoknak megfelelően. Egy-egy szorzózár mentes i7-es (6700K) és i5-ös (6600K) után a következő hónapokban várhatóak majd a kisebb fogyasztású változatok is. Az overlocking területén új lehetőségek nyílnak meg, az eddigi CPU only mellett a GPU és a memóriák egyes paraméterei is vezérelhetővé váltak.
A bemutatkozó két processzor egyaránt 95W TDP keretből gazdálkodhat, amely magasabb a korábbi Broadwell-ek 88W igényéhez képest, de az elérhető órajel is ezzel párhuzamosan megnőtt: az i7-6700K 4GHz-ről indul, míg az i5-6600K 3,5GHz-ről tuningolható tovább, 8MB, illetve 6MB cache mellett.

A Skylake 2133MHz-es DDR4 memóriákat vagy 1600MHz-es DDR3L ramokat tud kezelni. A DDR4 memóriákkal 64GB maximális méret építhető ki a Z170 chipset-tel. Az új alaplapok natívan támogatják az USB 3.1 szabványt, maximálisan 10 port kezelését teszik lehetővé. A gyártók megragadták az alkalmat és egyre több lapra kerül már fel a szimmetrikus USB 3.1 Type-C konnektor is.

A VGA csatlakozónak lehet, hogy búcsút kell mondanunk, a Skylake már csak a DVI / HDMI 1.4 / Displayport 1.2 hármast kezeli, illetve a PCI csatlakozó natív támogatása is megszűnt. Az Skylake platform az előzetes tesztek alapján 10-15 százalékos teljesítmény ugrást izomból tud a legfrissebb Broadwell alapú platformokhoz képest.

Az elkövetkező hónapokban várható optimalizálások révén ennél még hatékonyabb működés is elképzelhető. A sok újdonság a javított energiagazdálkodás, az alacsonyabb fogyasztás és az erősebb GPU mellett ha azonnali gépcseréket nem is hoz, de év végén épülő új gamer gépek alapját biztosan ez adja már.